Firma 70’li yıllarda Kula halılarının en güzel ve seçkin örneklerini üretmiş, 1980’lere kadar bu halıları toptan olarak pazarlamıştır. Bu dönemde üretilen Kula halıları başta İtalya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine de ihraç edilmiştir. Türkiye’nin sınırlarını aşarak dünya çapında ün yapan Kula halılarına olan aşırı talep, zaman içinde bu halıların kopyalarının yapılmasına ve kalitenin düşmesine sebep olmuştur. Firmanın 1978 yılından itibaren A.B.D.’ye de ihracatı başlamış ve gelen talepler doğrultusunda 1980 yılında “Selçuk”,1984 yılında “Yörük” koleksiyonlarının üretimine başlanmıştır. Hem yurtiçi hem de yurt dışında beğeni kazanan Yörük halılarının üretimi 2000 yılına kadar devam etmiştir. Bu halılar Klasik Halı firmasının İzmirli olması nedeniyle “İzmir Yörük” olarak da isim yapmıştır.
Türkiye’de halıcılığın gelişmesinde büyük emeği geçen, başta oğulları olmak üzere yüzlerce usta, binlerce dokuyucu yetiştirmiş, her yönüyle gerçek bir üstat ve halı otoritesi olan Muammer F.Önder 1983 yılında vefat etmiştir. Amerika’dan gelen siparişler üzerine 1986 yılında “Uşak” ve 1987 yılında “Serapi” koleksiyonları özel olarak üretilerek Amerika’ya ihraç edilmiştir. 1988 yılında “Antik Kilim”, 1989’da “Antik Koleksiyonu” nun üretimine başlanmıştır.
1990 yılında kardeşlerin büyüğü ortaklıktan ayrılmış, imalatı yürütmek ve yönlendirmek üzere T.Tahir Önder üretimin başına geçmiştir. 1990 “Klasik”, 1992 “Neo-Klasik” ve “Neo-Antik”, 1995 “İmam Zade” ve 1997 “Klasik Selçuk” koleksiyonlarının hayata geçirildiği yıllar olmuştur. 1990’lardan itibaren iç piyasanın da canlanmasıyla firma yurtdışına ihraç etmekte olduğu tüm bu koleksiyonların yurtiçi toptan satışına başlamıştır. 1995 yılından itibaren Türkiye’deki üretim maliyetlerinin artması ve gelişmiş ülkelerin siparişlerini yaptırmak üzere işçilik maliyetlerinin düşük olduğu üçüncü dünya ülkelerini tercih etmesi nedeniyle firmanın ihracatı bu dönemden sonra azalmıştır.
1998 yılı başlarında küçük kardeşin de ortaklıktan ayrılmasıyla kardeşlerin ortaklığı son bulmuş ve şirketin yönetimi tamamen T.Tahir Önder ve ailesine geçmiştir.
1998’de “Klasik Ottoman”, 1999’da “Antik Kaftan”, 2000’de “Kaftan”, 2001’de “Artemis” ve “Smyrna” koleksiyonları tasarlanmış ve üretilmiştir. Halen devam eden bu koleksiyonlara her geçen gün yeni modeller ve yeni renkler eklenmektedir. 2003 yılında firma, en yeni koleksiyonu olan “ModernArt” halılarını tasarlamış ve üretimine başlamıştır. Böylece Klasik Halı el halısında minimal modern desenleri işleyerek dünya çapında bir ilke daha imzasını atmıştır.
1909 yılında Isparta’da “İmam Zade M.Tahir Ticarethanesi” adı altında kurulan “Klasik Halı” bugün ilk günden beri kaliteden ödün vermeyen anlayışı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Firma Ege Bölgesi’ndeki dağ köylerindeki 1,000’i aşkın halı tezgahı ile bugün Türkiye’nin en büyük halı imalatçılarından biridir. Firma, el halısı sektöründe yaptığı her yeni koleksiyon ile ilklere imza atan bir öncü durumundadır.
Klasik Halı’nın ürettiği halılarda kullandığı desenleri sektördeki 33 senelik tecrübesi ile firma sahibi Tevfik Tahir Önder tasarlamakta ve renklendirmekte ve firma kendi tasarımı olan bütün modellerin patent ve kullanım hakkını almaktadır. Desen güzelliği, renk ahengi ve malzeme kalitesiyle isim yapmış Klasik Halı, 1999 yılında logosunu değiştirmiş ve ürettiği halı ve kilimlere tescilli logosunu dokutmaya başlamıştır. Halılar üzerine dokunan bu logo ayrıca bir garanti belgesi niteliği de taşımaktadır.
İzmir’in en eski halı mağazası olan Klasik Halı’nın Heykel şubesi 1971’den beri faaliyetlerini sürdürmektedir.
- Bozkurt Cad. No:25/A Kapılar – İZMİR
- 0(232) 441 49 11
- www.klasikhali.com