Halılarınızın Ömrünü Uzatan Tavsiyeler

Binlerce lira para ödeyerek satın aldığımız ve ev dekorumuzun en önemli parçası olan halılarınız bazı hava ve mekan şartları altında kısa sürede kalitesini yitirip, yıpranabilmekte. Özellikle desenli ve renkli halılarda uygun olmayan bulundurma koşulları ve kullanıcılardan kaynaklanan sebeplerden dolayı renklerinde solma, kıllarında topaklanma ya da astarlarında yırtılma gibi istenmeyen durumlar meydana gelmektedir.

Temiz Zemine Serildiğinden Emin Olun

Halılarınızı laminant parke ya da fayans gibi zeminlerin üzerine sermeden önce, zeminlerin ıslak ya da kirli olmadığından emin olun. Çünkü ıslak ya da kirli zeminler halının en altında bulunan ikincil astar tabaka ve latex yapışkan yüzeyin özelliğini kısa sürede kaybetmesine neden olmaktadır.

Halı Yüzeyindeki Baskıyı Azaltın

Boyutu bakımından belirli bir bölümü koltuk, masa, sandalye ya da televizyon sehpalarının altına giriyorsa belirli bir süre sonra ağırlığa maruz kalan bölümlerde yıpranmalar meydana gelecektir. Sehpa, masa  ve sandalyelerin hareket ettirilmesi ilerleyen zamanlarda halının o bölümlerinde yıpranmalara ve izlere neden olacaktır.

Deterjan Kullanımına Dikkat Edin

Özellikle renkli ve desenli halıların renklerinin solmaması açısından halı şampuanı haricinde hiçbir kimyasalı halılarınıza temas ettirmeyin. Ev hanımlarının yaptığı en önemli hatalardan birisi olan sirke ve tuzlu su kullanımı kesinlikle önerilmemekle birlikte halınızın renginin solmasına ve kullanılan yünün zarar görmesine sebebiyet verecektir. Aynı zamanda üreticiler çamaşır, bulaşık deterjanı, yağ sökücü ve çamaşır suyu gibi maddelerin halı temizliğinde kullanılmaması yönünde hem fikir. Aynı zamanda halı kılları arasında biriken tozlar silkeleme ve yıkama haricinde kesinlikle geçmemektedir. Bu nedenle halılarınızı kesinlikle silmenizi tavsiye etmiyoruz, silinen halıların altında katmanlaşan kirler ilerleyen dönemlerde yüzeye çıkarak halıların renginin bozulmasına ya da bakteri oluşumlarına neden olmaktadır.

En Az 6 Ayda Bir Profesyonel Şekilde Temizletin

Evde kendi başınıza yanlış uygulamalarla yapacağınız temizlik işlemi halıların ömrünün kısalmasındaki en önemli etken. Evde halı yıkayacak uygun yer bulunmaması, yıkanan halıların kurutma esnasında direkt güneş ışığına maruz kalması, renklerin solmasını sağladığı gibi aynı zamanda halının ömrünü de kısaltacaktır. Bu bağlamda halı yıkama hizmeti seçiminin çok önemli olduğunu hatırlatmakta yarar var.