Ev dekorumuzun vazgeçilmezi olan farklı tasarım ve dokuma kalitesindeki halılar güzel desenleri ve canlı renkleriyle odalarımıza hayat katmakta. Özellikle çocuklarımızın, evcil hayvanlarımızın ve bizlerin üzerinde gezdiğimiz ve dolayısıyla kullanım esnasında en çok yıprattığımız ve kirlettiğimiz halılar güzel olmalarına rağmen çok da masum değil. Mikrobiyoloji uzmanları tarafından yapılan klinik araştırmalara göre standart 3 kişilik bir ailenin 6 aylık periyodlar içerisinde tüm evinde biriken toz miktarı yaklaşık olarak 1 kilogram civarında olduğu tespit edilmiş. Aynı zamanda insan vücudunun günde yaklaşık olarak 1 gram ölü deri tabakası döktüğü ve bu toz ve deri tabakalarının evlerimizde en çok yer kaplayan halılar üzerinde biriktiği belirtilmekte.
Yapılan deneylere ek olarak halılarda biriken ölü deri hücreleri ve toz parçacıkları belirli bir süre sonunda “mite” adı verilen mikro organizmaların üreyebildiği uygun ortamın doğmasına neden olduğu yapılan deneylerle kanıtlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Aile Sağlığı ve Tüketici Bilimleri bölümünde görev yapan Prof. Dr. Sibel Erkal’a göre mite adı verilen akarlar, başta alerjik astım olmak üzere bir takım cilt hastalıklarının da en önemli sebebi. Erkal’a göre alerjik hastalıkların nedeni olan akarlar genellikle temizlenmeyen halılarda rahatça çoğalabilmekte.
En az 60 santigrat derecede ve yalnızca dezenfekte etme özelliğine sahip kimyasallar kullanılarak yok edilebilen kirli halılardaki mikro organizmalar başta çocuklarımızda olmak üzere yetişkinlerde de alerjik astımın en önemli sebepleri arasında yer almakta. Apartman dairelerinde yaşayan ve halı yıkamaya müsait yerleri olmayan kişiler için, uzmanlar mutlaka profesyonel halı yıkama hizmetinden faydalanılması gerektiği üzerinde hem fikir.