İnsanların genel kanısına göre halılar her türlü kir, alerjen ve bakterileri barındırmaktadır. Astım veya alerji rahatsızlıkları olan kişiler için her zaman tozludur. Sert yüzeyli zeminlerin her zaman iyi olduğu düşünülür ama gerçekten iyi midir? Sert yüzeylerin üzerindeki toz, polenler ve diğer partiküller sürekli olarak havaya karışırlar. Buna karşın halılar her türlü partikülü hapseden pasif hava filtreleri görevi görürler. Bu durumda hangisi daha iyidir? Biraz daha detaylı bilgi verelim: Modern üretim teknikleri aynı zamanda ses yalıtımı, izolasyon direnci, yumuşaklık, serinletme etkisi gibi özellikleri ile halıları donatmaktadır. Sihirli gibi değil mi? Halılarda yeni bir çağ hepimizin sağlığı için ayaklarımızın altına seriliyor.
Boyteks halılarda kullanılmak üzere Probiyotik Teknolojiyi geliştirmiştir. Zararlı organizmalara karşı etkin bir koruma sağlar. Bu teknoloji “Proaktif” olarak adlandırılmaktadır.
Boyteks Proaktif Halı’nın sağladığı avantajlar ise şöyledir:
- Sıradan anti-bakteriyel yöntemlerin aksine, oldukça doğal bir uygulamadır.
- Zararlı bakteri, mantar ve toz akarları gelişimini etkin bir şekilde önleyerek doğal koruma sağlar.
- Toz akarlarının alerjik etkilerinin minimize edilmesine yardımcı olur.
- Bakterilerin neden olduğu istenmeyen kokuların azaltılmasına yardımcı olur.
- İnsan sağlığı için tamamen zararsızdır.
2005 yılında, DAAB (Alman Alerji ve Astım Derneği) tarafından gerçekleştirilen bir çalışmadan elde edilen sonuç ve bulgular Alman ALLERGIE Konkret Dergisinde yayımlanmıştır. Sözü geçen çalışmanın yer aldığı makalede halıların hava kalitesini iyileştirdiği olgusuna vurgu yapılmıştır:
“Çalışmanın en önemli sonucu oldukça açık: çıplak zemine sahip bir odada havadan gelen çok küçük partiküllerin havalanma riski oldukça fazla iken halılar bu riski minimize etmektedir.”
Birçok kişi halıların toz, kepek, saç, vb. alerjen maddeleri tuttuğunu bilmektedir. Aslında bu durum halılar açısından bir dezavantaj olmaktan çok özellikle bu tür alerjenlere karşı hassas kişiler için oldukça büyük bir avantajdır.
Sert ahşap veya vinil zemin kaplama gibi sert yüzeylerin üzerindeki aynı alerjenler rahatlıkla etrafta gezinebilmektedir. Açık bir pencere veya hatta insanların etrafta yürümesi ile birlikte meydana gelen hava akımı sayesinde zemin üzerinde bulunan toz, saçlar ve diğer her türlü madde kolaylıkla havaya karışmakta ve ev halkı tarafından solunmaktadır.
Bunun aksine halılar alerjenleri tutar, hapseder ve havaya iletilmelerini ve bunun sonucunda solunmalarını önler. Bu sayede, halı ile kaplı zeminler bulunan alanlar aslında halı bulunmayan alanlara göre daha iyi bir hava kalitesi sağlar.