Tropik bölgelerde yetişen ve vatanı Doğu Hindistan olan jüt bitkisi, işlendikten sonra bile doğal parlaklığını korumasından dolayı çoğu zaman “Altın Elyaf” ünvanıyla da anılır. Jüt bitkisinden elde edilen elyaflarla üretilen ve geri dönüşümlü çevreci özellikleriyle dikkat çeken halılar bugünlerde yükselen bir trend.
Jüt bitkisi ok şeklinde yeşil yaprakları ve tek tek yada öbek halinde açan sarı çiçekleriyle, 2-4 m. yüksekliğinde yıllık lif bitkisidir. Ticarette kabukları ve liflerinden istifade edilir. Jütün tekstil sanayiindeki önemiyse liflerinin çok ince oluşundan kaynaklanmaktadır. Ayrıca çok ucuza yetiştirildiği için de ekonomik bir üründür. Jüt lifleri halat, ip, çuval gibi malzemelerin yanı sıra gıda ve ilaç sektöründe kullanıldığı gibi halı imalatında önemli bir hammaddedir. İki çeşit jüt vardır; beyaz jüt diye bilinen ve daha hafif olan “Corchorus Capsularis“ ve tossa jüt türündeki daha yumuşak ve güçlü “Corchorus Olitorius”.
“Altın lif/elyaf” olarak da adlandırılan jüt elyafı geri dönüşümlü ve çevreci bir elyaftır. Bu yüzden de son dönemde artan çevreci duyarlılık için popüler bir malzemedir. Jüt ürünleri toprakta kolayca çözünür ve organik yapısı nedeni ile toprağı zenginleştirir. Yandığında dumanları toksik olmayıp herhangi bir artık bırakmaz.
Tabii olarak Hindistan\’da yetişmesiyle birlikte Çin ve Malezya\’da da yetiştirilmeye başlanmıştır. 19. yy\’da Amerika\’yla tanışan jüt halen Teksas ve Güney Karolina eyaletlerinde üretilmektedir. Bitki üç ayda yetişmesine karşın toplanması çok zordur. Toplanan jüt bitkisi balyalanarak havuzlara atılır. Havuzların üzeri orman bitkileri, hatta hayvan gübresi ile örtülerek bekletilir. Bu kirli ve havasız su içinde jüt kabukları çürüyerek açılır. Kabuklar içinden lifler çıkarılıp serilerek kurutulur. Bundan sonraki işlemlere fabrikalarda makinelerle devam edilir.
Jüt, anti-statik kalite özelliğiyle çalışılması kolay bir bitkidir. Hava koşulları itibariyle Ganj nehri kıyıları en favori jüt yetişme bölgesidir.
Jüt halıların dikkat çeken bir özelliği de doğal ve yumuşak parlaklıkları ve bulundukları ortama modern çevreci bir hava kazandırmalarıdır. Doğaya karşı duyarlılığın sadece organik gıda yemekle ya da hybrid araç kullanmakla sınırlı kalmadığı ve yaşadığımız mekânlardaki dekorasyonun içine kadar işlediği bir zamanda jüt halılar gözde olmaya devam ediyor. Ayrıca global ekonomik krizin olduğu bir dönemde ucuzluğuyla sınırlı bütçe sahiplerine bile modern dekorasyon fırsatı sunabiliyor. Dinamik ve neşeli hava yaratmak isteyenler için rengârenk çizgili seçenekleri bulunan jüt halılar özellikle Avrupa ve Amerika\’da tüketiciyi cezbetmeye devam ediyorlar.