Çevre Dostu Halı Temizliği

Çok severek aldığınız halınız artık ne eskisi gibi güzel ne de temiz değilse, hemen umutsuzluğa kapılmayın. Bu makalemizle sizlere, çevre dostu temizleme metodlarıyla halınızı eskisine döndürmenin yollarını anlatacağız.

haligazetesi

Evinizdeki halınız zamanla tüm kokuları, bakteri ve lekeleri toplayan bir merkeze dönüşebilir. Sebebi her ne olursa olsun, bu problemden kurtulamanın farklı yolları vardır. Sürdürülebilir halı bakımındaki ilk adım, bakım-korumayla kirleri dışarıda bırakmak, düzenli vakumlama ve hızlı bir şekilde lekeleri temizlemektir. Ama her ne kadar temizlik alışkanlıklarınız düzenli olsa da, zeminin derin bir temizliğe ihtiyacı vardır. Eğer kendiniz yapacaksanız, en yaygın yöntem buharlı temizlik denilen sıcak suyla çıkarma yöntemidir. Buhar temizliğinde öncelikle, bölgedeki kir ve enkaz vakumla alınır. Sonrasında toksik olmayan, çevre dostu yeşil bir çözüm halınızı 20 dakika müddetle uygulanır. Bir makine fırçasıyla çevre dostu yeşil çözüm spreyini halıya yaydırabilirsiniz. Son olarak, buharlı temizleme makinesi bölgeye uygulanır ve halının adeta yepyeni bir görünüm kazanmasını sağlayan sihir gibi çalışır. Genel kural olarak halı veya kilimin bir gece kurumaya bırakılması gerekir. Bir başka bir seçenek de temizlik şirketi tutmaktır. Geleneksel olarak, profesyoneller sıcak suyla çıkarma veya kuru temizleme yöntemlerini kullanırlar. Ama bugünlerde bazı şirketler, kiri karbonatlı su ile kabartıp atan bir sistem de kullanmaktadırlar. Bu yöntemin hem su kullanımını, hem de temizlik kimyasallarını azalattığı belirtilmektedir.

 buhar

Alışveriş yaparken, çevre dostu temizlik ürünlerine bakmanızı tavsiye ederiz. Bunlar toksin içermeyen, sadece biyolojik olarak parçalanabilen, güvenli ürünlerdir. İyi zemin şampuanları çevreci mağazalarda veya online sitelerde satılmaktadır ama arzu ederseniz, bulaşıklarınızı yıkadığınız deterjanı da kullanabilirsiniz. Bu tip ürünleri alırken etiketlerini dikkatlice okumak önemlidir.

Üzerinde “tehlikeli” veya “zehirli” ibaresi bulunan ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Kuru zemin temizleyiciler genellikle çözücü içerirler. Narenciye (petrokimya içermeyen) çözücüler sunanlarını tercih ediniz ve parfümlü olanlardan uzak durunuz. Ayrıca halı deodorantı kullanabilirsiniz. Bunu eşit ölçüde kullanacağınız kabartma tozu ve boraks içine atacağınız bir kaç damla güzel kokulu uçucu yağ damlalarıyla yapabilirsiniz. Boraks ile kabartma tozunu karıştırın ve daha sonra uçucu yağ damlalarını ekleyip kapalı bir kapta çalkalayın. Bu karışımı halı veya kilime yayıp, bir kaç saat emmesini bekledikten sonra vakumlayabilirsiniz.

 

Bütün bunların yanı sıra size hatırlatmak istediğimiz yaygın yapılan birtakım hatalar vardır. Butoksietanol gibi, glikol eter çözücüler içeren leke temizleyicilerden uzak durmalısınız çünkü bunlar deriniz tarafından emilebilir ve kanınızı, böbreklerinizi ve karaciğerinizi zehirleyebilir. Ayrıca gereğinden fazla deterjan kullanmak da, daha fazla kir çeken yapıştırıcı bir özellik bırakmaktadır. Üreticilerin önerisinden daha güçlü bir çözüm kullanmayın. Hatta deterjanı önerilenden daha fazla sulandırmak isteyebilirsiniz. Kimileri artık hiç bir deterjan bile kullanmıyorlar. Çevreci zihniyetteki çoğu kimse halılarını temizlemek için yalnızca sıcak suya güveniyorlar. Halınız çok ıslanırsa, hem halı, hem de alt zemin zarar görebilir ve küf başlangıcı bile olabilir. Buharlı temizleme makineleri nem çıkarmak için tasarlanmıştır ve halı böylece 6 ila 12 saat içinde kurur. Eğer halınız tahmininizden daha fazla ıslak kalacaksa, kurutmayı hızlandırın, nem cihazını çalıştırın ve ısıtma sistemini ya da klimayı devreye sokun.