Tükenmez Kalemle Çizilmiş Halılar

 

Paris merkezli tasarım stüdyosu Joe & Nathan ortaklarından Jonathan Bréchignac, Bic tükenmez kalemlerini kullanarak çizdiği çok detaylı halılarla, halı sanatına yepyeni bir boyut kazandırıyor. Bréchignac, bir çeşit meditasyon olan tasarım ve desenlerinin ilham kaynağının, sanatsal formlar ve etkiler olduğunu belirtiyor.

Carpets-Jonathan-Bréchignac-9-900x599

Fransız tasarımcı Jonathan Bréchignac’ın tükenmez kalem çizimleriyle oluşan bir dizi halı, Müslüman seccadeleri boyutuna sığacak şekilde yapılmış. Bu tarz bir çalışmadaki zaman boyutu da önemli. Kimi zaman bir tek halının yapılması aylar sürebiliyor. Tasarımcının özenle detaylandırdığı halılar, daha azın nasıl daha çok anlamına geldiğini bir kez daha vurguluyor. En basit bir araçla, sıradışı yaratcılığı buluşturan halılarda farklı yollar ve desenler denenmiş. Halılar, dört farklı sanattan etkilenmişler; Oryantal, Kolom öncesi Gotik, Japon ve yerli Amerikan sanatı. Kimi zaman askeri bir kamuflaj havasında, kimi zaman hayvan figürlerini andırmasıyla dikkat çekiyorlar. Hep birlikte medeniyetler ve dinler karışımını sunarak, yepyeni bir anlam yükleniyorlar.

 

Carpets-Jonathan-Bréchignac-10-900x599Bréchignac’ın halılarını diğerlerinden ayıran en baştaki özellik, tekstil ürünü olmaları. Bic tükenmez kalemleriyle, kağıt üzerine yapılan dev halı resimleri, onların neredeyse üç-boyutlu görünmesini sağlayan bir titizlikle yaratılmış. Fransız tasarımcı halılarını, modern fikirdeki sanatın bir meta olarak algılanmasına yanıt olarak oluşturduğunu ifade ediyor. Bréchignac bu halı tasarımlarını nasıl yaptığını anlatırken; “Her gün aynı çizimle çalışmak istedim ve her gün daha büyük bir şeyin parçası olmak fikrini benimsedim” diyor.

Carpets-Jonathan-Bréchignac-2-900x575

Bréchignac tasarımlarını inanılmaz kılan bir özellik de, son derece ayrıntılı olmalarına rağmen, yapılmadan önce taslaklarının olmamasıdır. Bunun yerine Bréchignac, herbir satırı ve deseni kağıda doğrudan çizer ve biraz uzaklaşarak bütünü gördükten sonra, ne yapmak istediğine karar vererek ilerler. Onun bu süreci çok zaman alıcı olabildiğinden, bazen bir tek halıyı tamamlamak için altı veya sekiz ay gibi bir süre gerekebilir. Hatta bu noktada Bréchignac, ilk yaptığı halının nerdeyse bir buçuk yıl sürdüğünün altını çiziyor. Ama tabii ki sonuçlar müthiş! Çok yakınlaşmadığınız müddetçe, halıların tükenmez kalem tekniğiyle çizildiğini ve normal bir halıdan farklı olduğunu asla anlayamazsınız.