Halı Tamirinde Püf Noktalar

Evinizdeki halı yalnızca dekorasyona değer katan bir güzellik değil aynı zamanda iyi bir yatırımdır. İster el dokuması olsun ister makine halısı, kendine özgü işlemeleri, desenleri ve üretim malzemeleri ile her halı özeldir. Yoğun şekilde darbe alan ve sürekli ayaklar altında ezilen halılarda deformasyon ve bozulmaların görülmesi de bir o kadar normaldir. Her seferinde halınızı değiştirmeniz ya da eve bir profesyonel çağırmanız gerekmez aslında… İşte bu makalede sizlere hali tamirinin püf noktalarını anlatacak ve halınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olacağız.

10926447_934293523255237_6885101978826417755_n

Öncelikle belirtmek isteriz ki, bakım ve temizliği ihmal edilen halılarda bozulmalar daha yoğun görülmektedir. Benzer malzemeler olan kilimlerde de ihmaller sonucunda ilmekler yıpranarak açılabilir. Yine halılarda en çok görülen saçak sorunudur.

 isparta_hali

Tamiri yapılacak olan kilim öncelikle açılarak düz bir zemin üzerine konur. Ayrılan ilmeklerin hangi renkte oldukları ve hangi bölgelere işlem yapılacağı kesinleştirilir. Mevcut parçanın yapısına göre örnek yün temin edilir. Gerekirse çok yıpranmış halılar bu iş için kullanılabilir. Parça çerçeveye çakılacak durumda ise gerdirilerek çiviler ile tutturulur. Mümkün değil ise kilim tamiri elde yapılabilir. Sökülmüş ve yıpranmış kısımlar makasla tamamen temiz hale gelir. Kilim bu yolla dokuma için hazır hale gelir. Uygun renkte ve dokudaki yün iplik açılış bölgeye dokunur. İşlem bittiğinde ipliğin fazlası kesilir. Ardından dokuma tahtasındaki çiviler pense ile sökülür. Dokuma yapılacak bölge düzleştirilmek için ütülenir.

ısparta halı

Zamanla kopan ve yıpranan saçaklarıyla halıların tamiri de mümkündür. Yıpranan saçaklar yeni bir halının bile eski ve kötü görünmesine sebep olur. Saçak tamiri için önemli olan doğru ipliğin seçilmesidir. Halının kumaşı hangi malzemeden oluşuyorsa yün de o malzemeden olmalıdır. Yüne veya ipliğe bağlanmış iğneler saçak köklerine geçirilerek tek tek saçak ortaya çıkartılır. Yeteri kadar saçak ortaya çıkınca, iğne çıkartılır ve fazla ipler atılır. Yapılan saçaklar da örgü haline getirilir. Saçak sayısına göre istenilen sayıda örgü yapılır. Saçakları yenilenmiş bir halı eski de olsa, yeni bir havaya sahip olur.

 

Kimi zaman da talihsizlik eseri halının üzerine ateş düşer ve yanar. İşte böyle durumda yapılması gerekenler bellidir. Öncelikle elinizi yakmadan metal bir cisim ile ateşi halınızın üzerinden hızlıca alın. Halınızın soğudunundan emin olduktan sonra spatula gibi hafif sivri bir obje ile çizin ve yanık yerleri parçalayın. Sonra halı temizleyici sıkarak biraz fırçalayın, parçacık kalmamasına dikkat edin. Bir bez ile temizleyin ve kurulayın. Yanmış halı parçalarını bir makas yardımıyla olabildiğince kel bir alan oluşana dek kesin. Köşelerden kesilmiş eski kullanılmayan parçayı yanık bölgesi büyüklüğünde kesin. Kesilen parçanın oluşturduğunuz kel alanı doldurması gerekmektedir. Kestiğiniz parçayı kel bölgeye güçlü bir yapıştırıcı ile yapıştırın ve kuruyana kadar bastırın. Kuruduğundan emin olduktan sonra hafif bir şekilde tekrar fırçalayın.