Katar’a e-İhracat Kapısı, PTT ile açıldı

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.) ile Katar Posta Teşkilatı arasında yapılan işbirliği anlaşması ile hayata geçen www.turkishsouq.qa sitesi ile Katarlı vatandaşlar Türkiye’deki birçok KOBİ’nin ve ulusal markanın ürünlerine tek tıkla ulaşabilecek.

Katar’ın başkenti Doha’da yapılan işbiriliği anlaşmasına telekonferans yoluyla katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, posta idarelerinin bugün yaptıkları işbirliğinin e-ticaret konusunda alınan mesafenin en güzel örneği olduğunu ifade ederek, “Bu işbirliğimiz bununla sınırlı kalmayacak. Diğer alanlarda da giderek yaygınlaşacak ve sadece iki ülkenin işbirliği değil, iki ülkenin birlikte başka yerlerde de işbirliği yapmasının yolunu açacak” dedi.

Lansma toplantısında konuşan Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim es-Saliti de elektronik ticaretin Katar’daki hacmi son dönemde 4 milyar Katar Riyal’ine yaklaştığını belirterek, 2020’ye kadar bu rakamın 10 milyar Katar Riyal’ine ulaşmasını planladıklarını söyledi.

PTT AŞ ile yapılan işbirliği çerçevesinde hizmete sunulan e-Ticaret sitesinden alınacak ürünlerin 7 gün içinde müşterilerine ulaşacağını anlatan es-Saliti, sürenin daha da kısalması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. es-Saliti, söz konusu sitedeki ürünlerin kargo ücretlerinin çok ucuz olacağını belirtti.

Lansman toplantısında konuşma yapan PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik de Antalya’da düzenlenen Uluslararası e-Ticaret Konferansı’nda, Katar Posta Teşkilatı ile PTT AŞ arasında yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde çalışmaları tamamlanan e-Ticaret Projesi’nin lansmanın, 1 Ocak 2018’de yapılmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Söz konusu projenin, posta teşkilatları açısından dünyaya örnek olacağını dile getiren Bozgeyik, projenin, iki ülke ilişkilerini en üst seviyeye çıkaracağını kaydetti.

Dünyadaki ticaretin yönünün e-Ticaret’e doğru kaydığı bir dönemde, projenin zamanlamasının öneminin ortaya çıktığını vurgulayan Bozgeyik, 2017 sonu itibarıyla 3 trilyon dolara yaklaşan dünyadaki e-Ticaret pazarından bugüne kadar yeterli payı alamayan Türkiye’nin, pazardaki yerini büyüteceğini söyledi.

Türkiye’deki e-Ticaret pazarının günden güne büyüdüğünü vurgulayan Bozgeyik, Katar ile yapılan bu projeyle Katar halkının e-Ticaret ile ilgili kullanımlarını artırarak, pazarın büyütülemesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Bugün itibarıyla Katarlı vatandaşların www.turkishsouq.qa sitesi üzerinden Türkiye’deki birçok KOBİ’nin ve ulusal markanın ürünlerine tek tıkla ulaşabilecek, kredi kartı ile ödemelerini yaparak iki ülkenin posta teşkilatı güvencesinde alışveriş gerçekleştirebileceğine dikkati çeken Bozgeyik, “Bu kıymetli projemiz Türk KOBİ’lerine de ürünlerini kolaylıkla yurt dışına ihraç etme fırsatı tanıyacak. Projenin ilk fazının hayata geçmesiyle ülkelerimiz arasındaki ticaret gelişirken, Katarlı dostlarımız pek çok Türk ürününe uygun taşıma bedelleri ödeyerek sahip olabilecek. Satıcılarımız ise hızlı ve kolay bir şekilde ürünlerini ihraç etme imkanı bulacak.” ifadelerini kullandı.

Bozgeyik, ePttAVM.com sayesinde bugün sayısı 4 bine yaklaşan tedarikçi firmanın, 5 milyon ürününü milyonlarca kişiye ulaştırdığını ifade ederek, yapılan çalışmalarla ve halkın vereceği destekle başarının taçlandırılacağını kaydetti.

Katar Posta Teşkilatı Üst Yöneticisi (CEO) Faleh Al-Naemi ise yaptığı konuşmada söz konusu proje ile Katar’daki müşterilerine milyonlarca ürün sunacağını belirterek, sitenin Katar pazarının ihtiyaçlarına cevap vereceğini söyledi.