Taşpınar halısı usta ellerde yeniden canlanacak- Aksaray Valiliği, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, kendine özgü modelleri ve kök boyası iplerden dokunduğu için ilgi gören Taşpınar halısının yeniden canlandırılması için çalışma başlattı.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursa katılan kadınlar, tezgah başına geçerek halı dokumaya başladı Aksaray’ın ünlü Taşpınar halısının gelecek kuşaklara aktarılması için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce halı dokuma kursu açıldı. Bu geleneği yeniden canlandırmak isteyen kadınlar, tezgah başına geçerek halı dokumaya başladı.
Geçmişi yüzyıllar öncesine Orta Asya’ya kadar dayanan, kendine özgü modelleri ve kök boyası iplerden dokunduğu için büyük ilgi gören yöre halısının canlandırılması çalışmaları, Aksaray Valisi Şeref Ataklı’nın eşi Adile Ataklı’nın girişimleri ile başlatıldı. Aksaray Valiliğinin desteği, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Taşpınar Belediyesi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda, beldede kullanılmayan düğün salonunda tadilat yapılarak 15 halı tezgahı kuruldu.Kursun açılışını yapan Adile Ataklı, Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Azmi Arı ve halı dokuma usta öğreticisi Neşe Katman’dan bilgi alıp, kursiyer kadınlarla bir süre sohbet etti.
Ataklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel Türk el sanatları içerisinde halı dokumacılığının çok önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Kök boya ve kendine özgü motifleri ile Taşpınar halısının Türkiye’de bilindiğini belirten Ataklı, kaybolmaya yüz tutan yöresel el sanatlarının yeniden canlandırılması kapsamında beldede bir zamanlar önemli bir geçim kaynağı olan bu geleneksel ürünün yeniden canlandırılması için halı dokuma kursunun açıldığını dile getirdi.Taşpınar halısının, Aksaray’ın önemli kültürel değerleri arasında olduğuna dikkati çeken Ataklı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aksaraylıların da bunun farkına varması lazım. Bazen insan elindekinin kıymetini bilmiyor. Taşpınar halısını biz çok önemsiyoruz. Bunu canlandıralım, sahip çıkalım. Halının artık üretilmediğini söylediklerinde üzülmüştük. Şimdi bu sanatın yeniden canlandırılması için kurs açılmasını destekledik. 49 öğrenci ile kadınlar, kızlar burada güzel bir ortamda yeniden halı dokumaya başladılar.
“Cihan Yüksel de kurulan tezgahlar sayesinde, kaybolmaya yüz tutan bu sanatı yeni nesillere öğreterek devamını sağlamak istediklerini aktardı.Kursa katılan kadınlar ise eskiden geçimlerini halıdan sağladıklarına işaret ederek, her evde kurulan halı tezgahlarında çocukluklarından itibaren dokumayı öğrendiklerini, boş kalan tezgahların kurs sayesinde yeniden faaliyete geçecek olmasından büyük mutluluk duyacaklarını söylediler. …