ODABAŞI YÜN HALI UYARIYOR

Demirci’den sektöre önemli katkıları olan bir firma

İhsan Odabaşı: “Şu anda cami halısı sektöründe yaşanan sorunların başında kendini imalatçı gibi gösterip halıyı Gaziantep ve Kayseri bölgelerinden alarak, yün halı diye müşterilere sunan kişi ve kurumların bulunması konusu gelmektedir.”

Manisa’nın Demirci ilçesinde imalatını sürdüren Odabaşı Yün Halı firması, özellikle cami halısı konusundaki başarılı çalışmalarıyla tanınıyor. Firma sahibi İhsan Odabaşı, dergimizle yaptığı görüşmede üretim ve pazarlama konusunda sektörde yaşanan sorunları dile getirdi.

Firmanızı daha yakından tanıyabilir miyiz?

Firmamız iplik ve battaniye imalatına 1974 yılında başlamıştır. Bunun yanında el halısı imalatı ve malzeme satımına hız verilmiştir. Gerek Demirci içinde, gerekse yurt çapında diğer bölgelere dağıtım yapılmıştır. Cami halısı üretimine de 1985 yılında başlanmıştır. Camii, yurt ve otellere olmak üzere halı üretimi ve döşeme işlerimiz halen devam etmektedir.

Sektörünüzdeki sorunlar nelerdir ve ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?

Şu anda cami halısı sektöründe yaşanan sorunların başında kendini imalatçı gibi gösterip halıyı Gaziantep ve Kayseri bölgelerinden alarak, yün halı diye müşterilere sunan kişi ve kurumların bulunması konusu gelmektedir. Bu tip yaklaşımlar da aslında aramızdaki rekabeti ve kalite farkını ön plana çıkartmaktadır. Onların camilere sunduğu fiyat ve kalite bizim şu andaki maliyetimiz civarındadır. Bu da bizim için büyük sorun teşkil etmektedir.

Üretimde hangi malzemeleri kullanıyorsunuz ve bunları tercih etmenizin sebepleri nelerdir?

Üretimde daha çok kaliteli yün (yapak) kullanmaktayız. Bunun sebebi, halılardaki tüylenmeyi, boya atmasını ve kokuyu önlemek içindir.

Tasarımlarınızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Halı modellerimizi müşterinin isteğine ve döşenecek yerin durumunu göz önüne alarak kendi firmamızın tasarım anlayışıyla birleştirerek oluşturmaktayız ve sonucunda özel modellerimizi proje yerine göre uygulamaktayız.

Nasıl bir pazarlama politikası izliyorsunuz?

Ürünlerimizin tanıtımını genelde kendi aracımızla gezerek ve internet sitemizden yapıyoruz. Ayrıca döşediğimiz yerlerin referansları bizim için en iyi pazarlamadır.

Büyüme hedef ve planlarınız nelerdir? Başka yerlerde mağaza açmak istiyor musunuz?

Tabii ki değişik yerlerde ve mekânlarda mağaza açmak isteriz. Lakin maliyetler, nakliye ve kira ücretleri yüksek olduğu için, bu konuyu bayilikler vererek çözümlemek istiyoruz.

Yurtdışıyla bağlantılı çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Şu anda yurtdışı bağlantılı çalışmalara yeni başlamaktayız. Bu yönde çabalarımız devam ederken, ürün kalitesinin tescil belgesi ve yurtdışı ticareti için gerekli belge işlemlerini temin etmeye de başlamış durumdayız.