Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya’yı kapsayacak şekilde geniş bir coğrafi alanda görülen kilim motiflerindeki simgesel dili çözümlemeyi amaçlayan “Kilimin Sembolleri” sergisi sanatseverlerle buluştu.
Ahmet Diler ve Marc-Antoine Gallice’in kaleme aldığı, Fransızca baskısı Bleu autour, Türkçe baskısı ise Alfa Yayınları’ndan çıkan “Kilimin Sembolleri” kitabından esinlenen sergi, Notre-Dame de Sion Lisesi’nde ziyarete açıldı.
Ahmet Diler, sergideki kilimlerin bir bölümünün kendi koleksiyonundan olduğunu belirterek, 19’uncu yüzyılın ortasında dokunmuş kilimlerin de sergide görülebileceğini belirtti.
Diler, kilime olan ilgisinin çocukluğunda başladığını ve kendi ailesinin dokumacı olduğunu aktararak, şunları söyledi: “Ben bu işin içine doğdum yani. Sonra üniversiteye gittim ama kilimler üzerine sürekli araştırma yaptım. Önce estetiği çok hoşuma gitti. Sonra bir anlamı var mı diyerek motifleri incelemeye başladım. O da beni neolitik döneme kadar götürdü. Bir de bu motiflerin sadece kilimlerde değil de mimaride de olduğunu anladım. Anadolu’nun eski medeniyetlerinde birçok alanda aynı motiflerin kullanıldığını gördüm. Mesela çömlekler ve mozaiklerde yer alıyor motifler. Bu anlamda karşılaştırmalı bir araştırma yaptım. Bir de Türkiye’de yapılan arkeolojik kazılarda sürekli kilim dokumacılığıyla ilgili iğ ve ağırşaklar, delikli taşlar bulunuyor.”
Üç bölümden oluşan serginin ilk bölümünde kilimlerle ilgili genel bir sunum yapılırken, 20’ye yakın kilimin ait oldukları coğrafya, dönem, dokunma teknikleri, taşıdıkları sembollerle ilgili açıklayıcı panolar yer alıyor.
İkinci bölümde, modern döneme ait fotoğraf, kartpostal, reklam ve oryantalist resim seçkisiyle, kilim kullanımının zaman içinde uğradığı değişime yer verilirken, son bölümde ise kilimin toplumdaki yeniden değer kazanma ve benimseme mekanizmalarına vurgu yapılarak, kilimlerin Doğu’da ve Batı’da modern ve postmodern iç mekanları süsleyen bir dekor unsuruna doğru evrilmesi ele alınıyor.