Kilimler evlere güzel bir hava kattıkları gibi aynı zamanda pahalı ve narin de olabilirler. Genelde kilimlerin yanlış temizlenmeleri çabuk eskimelerine neden olur.
Kiliminizi ayda bir kere ters çevirerek arkasını elektrik süpürgesiyle çekiniz. Kiliminizin üstü yünse bu işlemi ön tarafta sadece vakumla yapmanız önerilir.
Eğer kiliminiz ön tarafı sentetikse bu işlemi kullanmanızda sakınca yoktur. Daha sonra kiliminizi ön yüzeyini de uygun bir şekilde süpürünüz. Böylece tozlardan kurtulmuş olursunuz. Kiliminizi iyi durumda ve temiz tutmanın en iyi yolu bu işlemden geçer.
Kiliminizin püsküllerini veya kenarlarını elektrik süpürgesiyle süpürmemeniz önerilir. Bunun nedeni püsküllerin süpürgeye takılıp zarar görme olasılığının olmasıdır. Bu kısımları sadece elinizle kabartmanız yeterli olacaktır.
Eğer kiliminizi yıkayacaksanız yıkamadan önce ilk iki aşamayı uygulamalısınız. Halınızı yıkayacağınız halı şampuanlarını veya spreyleri seçerken dikkat etmelisiniz. Çünkü halı şampuanları genelde duvardan duvara olan sentetik halılar için yapılır.Bu halı şampuanları yün kiliminiz için uygun değildir.
Uygun halı şampuanınızı veya temizleyicinizi bulduğunuzda kullanma talimatında önerildiği gibi ılık suda karışımı hazırlayınız. Bunların yerine hafif bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.Fakat kiliminizin iplerini küçültüp rengini soldurabileceği için kesinlikle sıcak su kullanmayınız. Kiliminizi yıkamaya başlamadan önce bu solüsyonu kiliminizin görünmeyen bir kısmında deneyip renginin atmadığından emin olunuz.
Eğer atmıyorsa bir sünger veya fırça yardımıyla kiliminizi yıkamaya başlayabilirsiniz. Arıtmaya başlamadan önce solüsyonu kilimde birkaç bekletiniz. Bahçe hortumu yardımıyla kilimi güzelce sabun köpüklerinden temizleyiniz.
Fazla suyu çekpasla aldıktan sonra kurumaya bırakınız. Bir taraf kuruyunca kilimi ters çevirip diğer tarafını da kurutunuz. Sıkışmış olan iplikleri bir fırça ya da elektrikli süpürge yardımıyla gevşetiniz.
Eğer kiliminiz lekelenirse hemen müdahale ediniz. Pamuk kuru bir bezi tekrar tekrar lekeye bastırıp lekeyi çekebileceğiniz kadar çekiniz. Daha sonra lekeyi düz çizgiler halinde bezle siliniz. Kiliminize zarar verebileceği için asla dairesel hareketlerle ovmayınız.