Atatürk’e Hint Mihrace’sinin Hediye Ettiği Gizemli Seccade

1929 yılında, bir Hint Mihracesi, Atatürk ile görüşmek ister ve randevu için müracaat eder. Bu isteği kabul edilen Mihrace, görüşmeden sonra Atatürk’e Hint işi ipek bir seccade hediye eder. Bu hediye, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde sıklıkla ikamet ettiği Pera Palas’taki 101 numaralı odaya gönderilir ve o odaya yerleştirilir.

1938 yılına kadar sıradan bir ipek seccade olan Mihrace’nin hediyesi, Atatürk’ün vefatından sonra  gizemli bir hal alır. Araştırmacılar seccadenin üzerinde çok ilginç motifler olduğunu fark ederler.

Seccadedeki 20 santimetre çapındaki saat motifi Atatürk’ün beyin ölümünün gerçekleştiği zaman olan 09:07’yi göstermektedir. Şaşkınlık yaratan gizem, araştırmacılara göre bununla da sınırlı değildir. Seccadede yan yana sıralanmış olan on şamdan, Atatürk’ün ölüm tarihi olan Kasım’ın 10’unu, seccadenin üzerinde bulunan kasımpatı çiçekleri ise öldüğü ay olan Kasım’ı çağrıştırmaktadır. İpek seccadenin kenar motiflerinde ise hortumu içe dönük filler mevcuttur, Hint mitolojisinde hortumu içe dönük fillerin yas ve matemi temsil ettiklerine inanılır.

Bu gün gizemini hala koruyan seccade Atatürk’ün müzeye çevrilen Pera Palas’taki 101 numaralı odasının duvarında muhafaza edilmektedir.