PELUŞ HALI BAKIMI

Silkelemeyiniz (çırpmayınız), dövmeyiniz, güneşten koruyunuz,  

Kılavuzunda belirtilmedikçe yıkamayınız,  

Rutubetten koruyunuz,  

Ütülemeyiniz,  

Halınızı süpürmek için sadece elektrikli süpürge kullanınız,  

Halınızı evcil hayvanların tuvalet atıklarından koruyunuz, asit içeren atıklar halınızda kalıcı hasarlar yapabilir,  

Halınızın üzerinde oluşabilecek lekelere anında müdahale etmek lekenin çıkmasını kolaylaştıracaktır.  

Halı üzerine dökülen sıvı leke yapıcılarını zaman kaybetmeden havlu kağıt ile emdiriniz,  

Halı üzerine dökülen katı leke yapıcılarını zaman kaybetmeden bir kaşık yardımı ile alınız.  

Halınızın yüzeyinde leke kalmış ise halınıza uygulayacağınız leke çıkarıcıyı önce halınızın görünmeyen bir yerinde deneyin,  

Halınızda çamaşır suyu, deterjan, sirke, vb malzemeleri kesinlikle kullanmayınız.  

Şarap, çay, alkol, kimyasal maddeler ve benzeri lekeler için profesyonel yardım isteyiniz.  

Halınızı kesinlikle katlamayınız. Kullanmadığınız durumlarda rulo yapıp yatay olarak muhafaza ediniz,  

Zaman zaman halınızın üzerindeki ağır eşyaların yerlerini değiştirin veya halınızın yönünü değiştirin, eşya izlerini yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak havalandırın.  

Halınızdan ilmik çekmeyin, çıkmış olan ilmikler var ise onları da halı yüzeyinden kesiniz.  

Halınız kullanılan malzemenin özelliklerine göre belli bir süre hav dökmesi normaldir.

PELUŞ HALI VE SAĞLIK  

Peluş halının iç mekândan kaldırılmasının astım hastalarına faydalı olduğu yönündeki iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.  

Son yıllarda halı, maytlar ve halının astımla olan bağlantısı hakkında ürkütücü hikâyeler duyuyoruz. Bu halı karşıtı propaganda Avrupa’nın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de insanları sağlık gerekçesiyle ahşap zeminlere yöneltmeye zorladı.  

Ancak, İngiltere’de bir internet sitesinde çıkan haberde bu halı karşıtı planlı kampanyanın İsveçli bir laminat parke üreticisi tarafından finanse edildiği bildirildi. Kısacası “halıyı kaldırıp atın” kampanyası düşünüldüğü gibi bağımsız ve tarafsız olmaktan çok uzak.  

  1. Halının filtre özelliği alerji yapıcıları halının tüylerinde tutar ve tekrar havaya karışmalarını büyük ölçüde önler. Sert zeminler yüzeydeki alerji yapıcıların havanın hareketi sayesinde tekrar havaya karışmasını sağlar.
  2. İsveç’te yaşanan histeri şeklindeki sağlık krizi 1975 ile 1990 yılları arasında halı kullanımında %77’lik bir azalmaya neden oldu. Ancak o yıllar da ise İsveç’te alerjik hastalıklarda %300 bir artış oldu.
  3. Yünlü halılar havadaki gaz kirleticileri emer ve iç mekân havasını iyileştirir. Halı aynı zamanda ayakkabıyla gelen diğer partikül (kir veya toz parçacığı) kirleticilerin yüzeyine inmesine izin vermeden düzenli vakumlama ile giderilene kadar tüylerinde tutar.

Elektrikli süpürge ile rahatlıkla temizlenebilmesi, çamaşır makinesinde 30° yıkanabilmesi avantaj ve sağlıktır. Özellikle çocukların nefes alma zonu dediğimiz yükseklikte Peluş halı daha az toz partikülü (toz parçacıkları) bulundurur.