5 kıtadan 150 bin ziyaretçi EVTEKS’te ağırlanıyor

Alanında dünyanın en büyük iki fuarından biri olan İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS) 24’ncü kez kapılarını açtı. 800’e yakın firmanın 2 bin markasının sergilendiği fuarı, yerli ve yabancı 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Bakanlık olarak her türlü desteği veriyoruz. Baba bile oğluna böyle destekler vermez. Sizde bu yıl için hedeflenen 3 milyar dolarlık ihracatı katlayacak performans var” dedi


Ev tekstili sektörünün tüm yeniliklerinin sergilendiği ve alanında dünyanın en büyük iki fuarından biri olan 24. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS) CNR EXPO Yeşilköy’de açıldı. CNR Holding kuruluşu İstanbul Fuarcılık ve Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) iş birliğinde organize edilen fuar 28 Nisan’a kadar açık kalacak. Fuarın açılışı CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem’in ev sahipliğinde Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, İstanbul Valisi Vasip Şahin, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz’ün katılımı ile yapıldı.

Yeni pazarlara açılın desteği alın

Açılışta konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ev tekstili pazarının dünyada 66 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye’nin geçen yıl 2.6 milyar dolar ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiğini, bu yılki hedefin ise 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Metin, “Ev tekstili sektöründe dünyada 3. sıradayız. Ancak daha da iyi konuma gelebilecek performansa sahibiz. Çünkü tasarım ve inovasyon açısından kendimizi sürekli yeniliyoruz. Bakanlık olarak da ihracatı artırma, tasarım ve inovasyon konusunda büyük desteklerimiz var. Bir baba bile oğluna bu destekleri vermez. Bu yüzden 3 milyar dolar ihracatı katlayacak imkân ve potansiyeliniz var. Bu desteklerden yararlanın” dedi. Sektörün sadece Avrupa Birliği ve ABD pazarına yönelmemesi gerektiğini de belirten Metin, yeni pazarlara açılmak için de destekler verdiklerini sözlerine ekledi.

600 metrekareden 160 bin metrekareye

CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, 24 yıldır düzenlenen EVTEKS Fuarı’nın ilk açıldığında 600 metrekarelik bir alanda yapıldığını bugün ise160 bin metrekare gibi rekor bir rakama ulaştığını söyledi. Şenel, “EVTEKS Fuarını geçtiğimiz sene 40 bini yabancı olmak üzere 130 bin kişi ziyaret etti. Bu sene fuara yerli ve yabancı 150 bin sektör profesyonelinin katılımını bekliyoruz. Almanya, İtalya, Yunanistan, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan olmak üzere 120 farklı ülkeden ziyaretçilerin katılacağı fuarda 800’e yakın firmanın 2.000 markası yer alıyor. Bu sene de Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile 48 ülkeden, yaklaşık 300 kişilik alım heyeti, katılımcı firmalarla ‘B2B İkili İş Görüşmeleri’ yapacak” dedi.

“EVTEKS, ev tekstilinin dünyaya açılan kapısı”

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın da EVTEKS Fuarı’nın Türkiye ev tekstilinin dünyaya açılan kapısı olduğunu, tasarım ve kültürel anlamda oldukça önem taşıdığını söyledi. Aydın, “Tabiatın nisan ayında yeniden doğması, canlılık içinde taptaze yenilikler sunması bize ilham veriyor. Bu nedenle yeni konumlandırmamız Nisan Etkisi ile EVTEKS Fuarı’nı nisan ayında düzenliyoruz. 2019’da dünya ev tekstili bizlerin üretip ve tasarladığı ürünlerle ilerleyecek. Bunun adresi de EVTEKS olacak. 2019 tasarımlarımız ilk defa bu fuarda ziyaretçilerle buluşacak” şeklinde konuştu.

Kokulu perdelerle evin havası değişecek

Dünyaca tanınan trend sunum firması Nelly Rodi, bu yılki EVTEKS’in moda ve trend temasını ‘Büyülenmek’ olarak belirledi. Fuarda ‘Büyülenmek’ temasıyla ortaya çıkan Taze Hayat, Hayaller, İmza ve Tam Güneş trendleri ile hazırlanan ev tekstili ürünleri sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Birçok yeni ürünün sergilendiği fuarda ayrıca kokularıyla uçuştukça evin havasını tazeleyen perdeler, yanmaz perde ve döşemelik kumaşlar da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.