Yün halıların temizliği nasıl yapılır?

Evlerin olmazsa olmazı halılardır. İyi bir halı ancak temiz tutulduğu zaman ilk günkü görünümünde kalır. Bakımı biraz daha özen isteyen yün halıların temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Yün halının temiz kalması için elektrik süpürgesi ile sık sık süpürülmelidir. Zor olan lekeler için buharlı halı silme makinaları kullanılmalıdır. Halı çırpmak veya dövmek halı temizliği için uygun değildir.

Yün halı temizliği için yünlü tekstil ürünlerine özel olarak üretilen deterjanlar ya da halı şampuanları kullanılmalıdır. Bu deterjanlar yün liflerinin zarar görmesini ve halının renginin solmasını engelleyecektir. Alınan deterjan %100 halı temizliği için uygun olmalıdır. Çamaşır suyu, klor vb. kimyasal madde içeren deterjanlar kullanılmamalıdır.

Yün halı silme sırasında sıcak su kullanılmamalıdır. Yün halı sıcak suya hassastır. Eğer çabuk kurutulmazsa çekme yapabilir. Bunun için ılık ya da soğuk su tercih edilmelidir. Halı silinirken çok ıslatılmamalıdır. Çünkü halı çabuk kurumazsa evde nem kokusuna yol açabilir. Kuruması içinse direkt güneş ışığına maruz bırakan yerlerden kaçınılmalıdır.

Çünkü fazla güneş halının renginin solmasına neden olacaktır. Aynı zamanda çok sıcak kalorifer peteğinin yanı da yün halının liflerini tahrip edebilir. O sebeple yün halı çok ıslatılmadan silinmeli ve silme sırasında çok baskı uygulanmamalıdır.