Sanatçı Miguel Chevalier, 2014 yılındaki en son çalışması olan “SİHİRLİ HALILAR” enstalasyonu ile 1001 Gece Masalları havasını yarattı. Uluslararası bir festivalde elektronik sanat bölümünde sergilenen eser, estetik zevkin, canlı görseller ve Jacopo Baboni Schilingi tarafından yapılan müzikle buluşmasıydı. Desenlerin koreografi hareketleriyle canlı girdaplar şeklindeki enstaslasyonu ziyaretçilere uçan halı deneyimini yaşattı.
1959 yılı Meksika doğumlu sanatçı Miguel Chevalier, 1985 yılından bu yana Fransa’da yaşıyor. 1978’den beri de, bilgisayar odaklı artistik çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası sanat dünyasında görsel ve dijital sanatın öncüsü olan sanatçı, çağdaş sanat sahnesinde kendini kanıtlamıştır.
Kazablanka’daki eski bir kilisenin zemine yansıtılan “Sihirli Halı” ışığıyla herkesi adeta büyüledi. Sanatçı bu çalışmasında biyoloji, mikroorganizmalar dünyasından esinlendiğini ifade ediyor. Bollukla ikiye katlanan hücreler bazen yavaş ve bazen hızlı olarak tekrar bölünüyor, birleşerek çoğalıyor… Bu organik evrenlerle yapılandırmacı evrenler kimi zaman pikseller gibi karışıyorlar.
Bu çalışma sanat çevrelerince yeni bir “teknolojik Barok” sanatı şeklinde yorumlanıyor. “Sihirli Halılar” dijital sanat aracılığıyla, İslam sanatında kullanılan çapraz dikişli nakış işleme geleneğini ve özellikle de mozaikleri canlandırıyor. Halı sanatının önemli olduğu yerlerden biri olan Fas’ta gerçekleşen bu enstalasyonla halı sanatnın şiirsel dünyasına da bir yolculuk gerçekleşiyor. Miguel Chevalier, “Sihirli Halılar” ile bizleri 1001 Gece Masalları’nın büyülü dünyasına ve uçan halı keyfi yaşamaya davet ediyor.