Dünyanın en büyük halı fabrikası olan Merinos yeni yılda yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor.
Halı sektörü denilince akla gelen ilk markalardan biri olan Merinos, iç piyasa ve yurtdışında büyümeye devam ediyor. 2018 yılında 50 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırım yaparak üretimi arttıracak olan markanın hedefi, yüzde 20 ila 30 arasında büyüme rakamına ulaşmak. Üretimlerinin % 70’e yakınının yurtdışı pazarlarına gittiğini belirten Merinos Halı Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bakar, 5 kıtada 78 ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizdi.
Öncelikle yeni bir yatırım planınız var. Bu konuda bilgi verir misiniz?
2018- 2019 yılında Gaziantep’teki fabrikamıza 50 Milyon Euro üzerinde ilave 40 tezgahlık yatırım yapılacaktır. Ayrıca Rusya’daki fabrikamızda 15 adet üretim yapan tezgahımız var. 2019 yılı sonu itibariyle sektörde toplamda 160 tezgahla hizmet veriyor olacağız.
Çerkezköy’de de duvardan duvara ve parça halı üretimimiz bulunuyor. Çerkezköy’deki fabrikamıza (Dinarsu) duvardan duvara halı üretimine ilave olarak parça halı dokuma tezgahı satın alımı gerçekleştirdik. İki adetle başlamış olduğumuz yatırım gelişmelere göre artarak devam edecektir. Parça halı dokuma tezgahlarında ekru olarak dokunan halılara baskı teknolojisi ile farklı uygulamalar yapılarak ürünlerimiz tüketici beğenisine sunulmaktadır. Baskılı halılarla pazarda akrilik halılara uygulamakta zorlanılan renk gruplarını daha küçük metrajlarda çalışarak tüketicilerin bulmakta zorlandığı renklerde halıları üretebiliyoruz. Dünya çok hızlı değişiyor, bununla birlikte tüketici alışkanlıkları da farklılık göstermeye başladı. Bu nedenle üretim kabiliyetimizi yukarılara çekmek için böyle bir strateji geliştirdik. Fuarda sergilediğimiz ürünlere baktığınızda her yeni renk grubu için yaklaşık 40 – 50 ton iplik hazırlanması gerekmektedir. Seri üretim ve sürekli üretimin sağlanması için 40 – 50 ton iplikte tezgah arkasında hazır olması gerekiyor. Tüketimi az olan renk gruplarından kaçınmak zorunda kalınıyor, bu riski baskı teknolojisi ile ortadan kaldırmayı ve Pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu alt yapıyı hazırlamadan rekabet avantajlarını oluşturma şansınız yok. Ar-Ge ekiplerimiz renk gruplarını oluştururken bütün riskleri değerlendirerek planlarımızı yapmaktadır.
Bu yatırım ile birlikte 2018 yılı için büyüme hedefleriniz nelerdir? Bunun için belirlediğiniz alternatif bir pazar var mı?
Her sene grup olarak yaklaşık olarak yüzde 20 ila 30 arasında bir büyüme öngörüyoruz. 2018 yılında da hedefimiz bu yönde olacaktır. 2017 yılı içerisinde halı sektöründe bir büyüme olmadı. 2018 yılında da bunun çok değişeceğini sanmıyoruz. Fakat büyümenin olmaması bizim de büyümeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hedeflerimizi ona göre belirliyoruz ve iç piyasaya yönelik planlarımızı da buna göre şekillendiriyoruz. Saha analizleri yapıyoruz, yeni ürünlerimizle yola devam ediyoruz. Sektörde büyüme olmasa da yapacağımız yeniliklerle ve satış stratejilerimizle biz 2018 de de büyümeye devam edeceğiz.
Başarılı bir ihracat ağınız var? Üretimin ne kadarı ihracata gidiyor? Markanın ihracat profilini nasıl değerlendirirsiniz?
Bu planlamaları yaparken bütün üretimimizi sadece iç piyasa olarak kurgulamıyoruz. Ülkedeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve ön görüler doğrultusunda planlamalarımızı yapıyoruz. Üretimimizin büyük bir çoğunluğunu yurtdışına satıyoruz. Sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da pazar arayışlarımız var. 2017 yılında halı pazarı bir büyüme kaydetmedi ve aynı noktada kaldı diyebiliriz. Yüzde 30’luk bir büyüme öngördük. Bu doğrultuda da hedeflerimize yürüyoruz. Tezgah planlamalarına baktığımızda % 70’e yakını yurtdışı pazarlarına gidiyor. Yurtdışıdaki çok mağazalı firmalarla çalışıyoruz. Dünyada hemen hemen ihracat yapmadığımız çok az ülke kalmıştır. 5 kıtada 78 ülkeye ihracatımız var. Bu pazarları sürekli takip eden ekip arkadaşlarımız var. Almanya’da kendimize ait olan 16.000 metrekarelik alanda ürünlerin dağıtımını yaptığımız Medipa şirketimiz ve depolarımız bulunuyor. Avrupa ülkelerine dağıtımı bu yapı üzerinden yapıyoruz. Avrupa dışındaki bölgelerde dağıtım yapan distribütörlerimiz var.
Bu kadar farklı bölgeye hitap ediyorsunuz. Gittiğiniz her bölgede halı kültürü farklılık gösteriyor. Bu konuda nasıl bir çözümleme sunuyorsunuz?
Her ülkenin kendi renk grupları ve kendi kaliteleri var. Her bölge için sorumluluk verdiğimiz distribütörlerimiz, gerek ekip arkadaşlarımız gerek Ar-Ge ekibimizle sürekli ürün geliştiriyoruz. Her bölge kendi bölgesinde satışını yapabileceği ürünü tüketici alışkanlıklarına göre belirliyor ve ona göre siparişlerini oluşturup satın alımını gerçekleştiriyor.
Ar-Ge çalışmalarına distribütörleriniz de mi katılıyor?
Distribütörlerimiz ticaretin kazası olmayacağını bilen, üstün iş ahlakına sahip, dürüst çalışmayı ilke edinmiş bölgelerine hakim, bölge insanlarını yakından tanıyan ve bulunduğu bölgenin en güçlü ve saygın firmalarıdır. Merkezden ne kadar Ar-Ge çalışmaları yapılsa da bölgelerindeki tüketici davranışlarını ve tercihlerini bilen kişilerin tecrübelerini de dahil etmemiz gerektiğini düşünerek ekip çalışmaları yapıyoruz. Bu yaklaşımda başarımızın temelini oluşturuyor.
Peki, ne tarz halılar üretiyorsunuz? Bu seneki halı trendleri neler?
Yurtdışındaki firmalara genellikle polipropilen ve polyester bazlı ürünler sevk ediliyor. Türkiye’de polipropilen ve polyester bazlı ürünler henüz yurt dışı tüketim seviyesine gelmedi iç pazarda ağırlıklı olarak Akrilik ürünler tüketilmektedir. Yurt dışında polipropilen ve polyester bazlı ürünler hav tozuması yapmadığından, sağlık açısından ve ekonomik ürün yapısından dolayı tercih edilmektedir. Akrilik ürünler genellikle yurtdışında pek tercih edilmiyor. Polipropilen ve polyester ürünler anti bakteriyel, antistatik, anti alerjik, alev almazlık, tozumaz özellikleri ve ekonomik fiyatları nedeniyle talep görüyor. Akrilik Halı, Ortadoğu ve yurt dışında yaşayan Türk, ve Ortadoğu ülke insanları dışında pek talep görmüyor. Bu nedenle Akrilik Halının satışı ağ ırlıklı olarak yurtiçine ve Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Yurtdışındaki satışlarımızın %95’i polipropilen ve polyester bazlı ürünlerden oluşuyor. Her bölge için renk ve desen çok önemli. Mobilya üretimide gerçekleştirdiğimiz için dünyadaki trendleri yakından takip ediyoruz. Yenilikleri hızlıca halıya entegre ederek sektör ile buluşturuyoruz. Halının yanı sıra İzmir Torbalı da mobilya, Çerkezköyde duvardan duvara halı, Alaplı’da triko ipliği, Gaziantep’te akrilik ve polipropilen iplik, Uşakta battaniye ve battaniye kumaşı olarak üretimlerimiz var.
Peki, Türk insanı nasıl halılardan hoşlanıyor? Son zamanlarda tüketicilerin talepleri nasıl?
Türk insanımız yoğun olarak Akrilik ürünleri tercih ediyor. Günümüzde tüketici alışkanlıkları çok değişti. Yeni çıkan bir ürünün ortalama yaşam süresi 6 ayı geçmiyor. Artık ürünler çok çabuk yenilenmek zorunda kalıyor. Bu ürün tüketiminin genellikle gençler tarafından yapıldığını görüyoruz. Gençlerin tercihleri geçmişte olduğu gibi çok kalabalık ve karışık desenlere değil, daha sade, modern ve geometrik desenlerden oluşmakta. Kataloglarımıza bakıldığında, pembeden maviye, yeşilden sarıya renge renk tona ton soft renkte halıların yer aldığı görülecektir. Ar-ge çalışmalarımızla A, B, C, D Sosyo Ekonomik Statü olmak üzere her tüketici grubuna hitap edecek ürün grupları oluşturuyoruz. Tüketici tercihlerinde geçmişe göre çok farklılıklar var. Geçmişte tüketici eğilimi üründen maksimum fayda sağlamaya yönelikti, satın alınan ürünlerin10-15 sene kullanması öngörülüyordu. Günümüzde gençler aynı düşüncede değil. Halının kullanıldığı mekana uyumlu olmasına ve dekoratif bir katkı yapmasına daha çok önem veriyorlar. Bu nedenle ürünleri tasarlarken görselliğin ve renk uyumlarının ön planda olması gerekiyor. Evin dekorasyonu ile uyum içerisinde olan, güncel renkleri ve motifleri desende barındıran sade görünümlü ve ekonomik fiyatlı ürünler tüketici tercihlerinde öne çıkıyor. Tüm gelişmeleri yakından takip ederek ve uygulayarak desen ve renk gruplarını oluşturmak zorundasınız aksi takdirde başarılı olma şansınız çok zor. Kataloglarımızda 18-19 kalite ile tüketicilerin karşısına çıkıyoruz. Amaç mağazaya gelen her sosyo ekonomik statüye sahip tüketici grubuna ürün sunabilmek ve tercihlerin markalarımıza yönelmesini sağlamaktır. Yaptığımız araştırmalara göre satılan halıların 10’da 65’i bizim markalarımızın halılarından oluşuyor bu oranı 10’ 7 ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda iddialıyız. Merinos, Padişah, Dinarsu ve Efsane olarak dört marka ile sektörde hizmet veriyoruz.
Bu markaların birbirlerinden farkları nedir?
Merinos markasıyla A, B ve C, Padişah markasıyla C ve D, Dinarsu markasıyla B ve C, Efsane markasıyla da C ve D sınıfındaki tüketici gruplarına koleksiyonlar ve fiyatlar oluşturarak ürünlerimizi bu tüketicilerle buluşturuyoruz. Tüm tüketicileri yakalayabilmek adına farklı markalarla hizmet üretiyoruz. Türkiye’de halı sektöründe hizmet veren çok fazla perakendeci mağaza var. Farklı markalarla mağazalarda daha fazla ürünle yer alabilme şansı oluyor. Böylece sahadaki hâkimiyetimizi arttırıyoruz. Daha fazla perakende noktayla aynı marka ile değil, farklı markalarla perakendecilerin gereksiz rekabet içerisinde olarak para kazanamama risklerini de azaltmış oluyoruz.