Hindistan’daki Jaipur Halı Vakfı (JRF), 2004 yılında Nand Kishore Chaudhary tarafından Rajasthan Halk Güven Yasası uyarınca kurulmuş olan bir iş ve yardımlaşma organizasyonu. Vakfın genel çalışma yetkisi, uzak kırsal alanlara ulaşmak ve köy topluluklarıyla bağ kurarak sadece halı ve kilimlerin değil, aynı zamanda insan hayatlarının dokumasını da sağlamak.
JRF vakfında “girişimcilik gelişimi” ve “sosyal kalkınma” yollarıyla bir yandan halılar dokunurken bir yandan da hayatlara dokunuluyor. Girişimcilik gelişimi programı, çalışanın beceri geliştirme ve geçim desteğiyle esnafların ve toplulukların ekonomik refahına odaklanırken, sosyal kalkınma programı, farkındalık yaratma ve bağlantılar yoluyla sosyal refaha odaklanıyor. Birbirini tamamlayan bu iki program, esnaflarının gelişimlerini ilerletmeye yardımcı oluyor.
Hindistan’da geleneksel halı endüstrisine devrim yapan adam olarak tanınan NK Chaudhary, yoksul toplumlar arasında ekonomik refah sağlamak için bu vakfı kurmuş. Bir vizyon, iki tezgah ve olağanüstü bir yolculukla başlayan Chaudhary, Hintli halı işçilerinin el emeklerini dünyadaki diğer insanlarla buluşturmayı başarmış. Yıllar içinde beş eyalet ve 40.000’den fazla esnaf ağı geliştirilmiş. Sevgi ve merhamet kaygısı üzerine inşa edilmiş olan JFR bugün de toplulukların yaratıcılık kapasitelerini geliştirmeye ve onları güçlendirmeye çalışıyor.
JRF Neden önemlidir?
JRF’nin birlikte çalıştığı zanaatkarların çoğu kadınlardan oluşuyor ve onlar kırsal nüfusun görünmez kısmını temsil ediyorlar. JRF, evde çalışan kadınların ekonomik bağımsızlığını mümkün kılıyor ve haklarını savunmalarına yardımcı oluyor. Global ihtiyaç ve fırsatlara odaklanan JRF vakfı, fakirlik ve açlık bölgelerindeki zanaatkarlar için sürdürülebilir piyasa temelli çözümler üretiyor. Böylece 10 milyondan fazla zanaatkâr, eşsiz el becerileri ile Hindistan’ın yaşam mirasının bir parçasını oluşturuyorlar. Geleneksel el sanatları, insan uygarlığının kültürel kimliğini simgeliyor ve her el yapımı ürün kendi kimliğine sahip.
Mekanik seri üretim, insan yaratıcılığını öldürerek zamansız geleneksel zanaat formlarını tehlikeye atıyor. Dolayısıyla, zanaatkar topluluklar eski ailelerin geleneklerini “değersiz” oldukları için terk etmek zorunda kalıyor. Ama JRF’nin amacı, esnaf topluluklarının hayatlarında olumlu ve sürdürülebilir bir değişim getirmek, mutluluk ve haysiyetli bir yaşam sağlamaktır.
JRF şu anda Gujarat, Rajasthan, Uttar Pradesh, Bihar ve Jharkhand olmak üzere beş Hint eyaletinde varlığını sürdürüyor ve geliştirme uzmanları ile saha görevlilerinden oluşan çekirdek bir ekip tarafından yürütülüyor. Ayrıca birtakım akademik kurumlardan stajyerler ve gönüllüler, vakfın çeşitli faaliyetlerini destekliyorlar.