Nisan ayında yapı lan seçim ile Uğur Uysal başkanlığında göreve başlayan yeni İHİB Yönetim Kurulu, geçen aylarda çalışmalarını ve yeni projelerini 25 maddede toplayan bir duyuru ile açıklamıştı. Bu projelerden biri olarak duyurulan Halı kent Projesi için İHİB Yönetim Kurulu çalışmalarına devam ediyor.
İstanbul’daki halı firmalarını Halıkent Projesi adı altında biraraya toplamayı amaçlayan İHİB Yönetim Kurulu, daha önce yaptığı Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Giyimkent ve Tekstilkent yetkililerini ziyaretlerinin ardından 15 Ekim tarihinde makine halı firmaları ileproje hakkında bir toplantı düzenledi. Makine halı firmalarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, İHİB adına İHİB Başkanı Uğur Uysal, İHİB Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Hayri Diler, Hasan Altuntaş, Fevzi Işıklı ve Bülent Metin katıldı.
Uğur Uysal’ın yaptığı sunum sonrasında, toplantıya katılan firmatemsilcilerinin proje hakkında görüşlerialındı. Firma yetkilileri proje hakkında olumlu görüşlerini dile getirirken yıllardır beklenen çok heyecan verici bir proje ile karşılaştıklarını belirttiler.
Halıkent için toplantılar devam edecek İHİB Yönetim Kurulu olarak Halıkent Projesi hakkında yaptıklarını aktaran İHİB Başkanı Uğur Uysal, İHİB Yönetim Kurulu olarak daha önce yapacakları çalışmaları 25 madde olarak duyurduklarını, Halıkent Projesi’nin de bu duyurulan çalışmaların en önemlileri arasında olduğuna dikkat çekti. Halıkent Projesi’nin gerçekleşmesine yönelik olarak İstanbul’daki ilçe belediyeleri, Giyimkent ve Tekstilkent gibi kurumlara yaptıkları ziyaretleri de aktaran Uysal, proje hakkında halı firmalarının görüşlerini almak ve bilgilendirme yapmak için bu tarz toplantılara devam edeceklerini ifade etti.
Masko örnek alınıyor Uğur Uysal, “Halı sektörünün bir arada yer alacağı bir mekana ihtiyaç duyuyoruz. Gitgide de bu ihtiyaç artış gösteriyor. Bu yüzden halı sektörü olarak İstanbul’da neredetoplanabiliriz diye hem mekan araştırması yapıyoruz hem de fikir alıyoruz” dedi. Mobilyacıların hayata kazandırdıkları Modoko ve Masko benzeri bir projeyi halı firmaları için planladıklarını belirten Uysal, “Halı firmaları için geniş showroomlar, depolar ve atölyelerin yer aldığı bir merkez oluşturmayı planlıyoruz. İstanbul’da bulunan tüm halı firmalarını masko benzeri tek birçatı altında toplamak ve Halıkent Projesi’ni sektöre kazandırmak amacıyla yaklaşık 200 dönümlük bir arazi arayışı içerisindeyiz. İçerisinde 200 adet mağaza, ortak kullanım alanları, açık park alanları, sağlık tesisi,İHİB Meslek Lisesi ve ibadet merkezlerinin yer aldığı projeyi sektörümüze kazandırmak istiyoruz. Projeyi hayata geçirmek amacıyla ilk toplantımızı Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile yaptık. Daha sonra Giyimkent ve Tekstilkent yetkilileri ile toplantılar yaptık. TEM’in kuzeyinde kalan tüm belediyeler ile görüşmelerde bulunacağız. Projeyi aktarmak için TOKİ ile temaslarımız devam ediyor” dedi. Proje bütün yönleri ile ele alınıyor İstanbul’da kiraların çok hızlı yükseldiğini belirten Uğur Uysal, halı firmalarının maliyet yapısının bu denli hızlı artan kiraları karşılayamayacak bir noktaya geldiğine dikkat çekiyor. Halı sektöründe artan rekabet koşullarında halı firmalarının maliyet kalemi arasında personel giderinden sonra en büyük payı kiraların oluşturduğuna dikkat çeken Uysal, “Kurum olarak sektörün yaşadığı bu sıkıntının aşılmasına yönelik olarak Halıkent Projesi üzerinde yoğunlaşmaya başladık. Biz İstanbul Halı İhracatçıları Birliği olarak sadece ihracatçı firmaları değil halı sektörünü temsil ediyoruz. Birlik olarak bu sorunun aşılması için böyle bir proje ortaya koyduk. Kendimize Masko’yu örnek olarak aldık. Yaşadığımız sıkıntıları, gözlemleri ve tecrübeleri ve duyduğumuz eksiklikleri göz önüne alarak bir mimari taslak ortaya çıkardık. Sektörde yer alan firma temsilcileri ile de zaman zaman toplantılar yaparak projeye daha fazla ne katabiliriz noktasında katkılar almaya devam edeceğiz. Asıl amacımız bir güç birliği ortaya koyarak halı sektörü olarak yaşadığımız mülk sorununu ortadan kaldırmak. Kasım ayında da Sultanahmet civarında yer alan el halısı firmaları ile geniş katılımlı bir toplantı yapmayı planlıyoruz.El halısı firmaları da bulundukları bölgelerin giderek daha fazla otelleşmesi ile birlikte ciddi mülk sorunları yaşamaya başladılar.Bir kurum olarak bu tarz bir projeyi ortaya koyunca gerçekten çok hızlı yol alındığını gördük. İHİB üyesi olsun olmasın bütün halı firmalarına bu proje ile katkı sunacağımıza inanıyoruz” dedi.3 katlı binalar, geniş caddeler…Şu an Masko’da kullanılan mekanların 200 metrekare üzerinde 2,5 katlı binalardan oluştuğunu belirten Uğur Uysal,bu mekanların kabaca 500 metrekarelik net kullanım alanlarının olduğuna dikkat çekti.
Geçmişte Masko’da çok düşük olan dükkan kiralarının son zamanlarda çok astronomik düzeylere çıktığına vurgu yapan Uğur Uysal, bazı firmaların yan yana birkaç mağaza tutmaları durumunda da vahim bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi. Halıkent projesinde yapılacak mekanları 500 metrekare alan üzerinde 3 katlı depo, showroom ve mağazadan oluşan binalar olarak tasarladıklarını söyleyen Uysal, böylelikle yan yana 14 dükkanın bir araya geleceği bloklardan oluşan bir yapının ortaya çıkacağını söyledi. Binaların tam 3 katlı olacak şekilde tasarlandığını belirten Uysal, firmaların dükkanları kendi bireysel ihtiyaçlarına göre de revize edebileceklerini söyledi. Dükkanların Masko’daki dükkanlardan daha geniş cephelere sahip olacağını söyleyen Uysal,“Ayrıca sıkışıklığın yaşanmaması için Halıkent içindeki caddelerin de geniş olarak tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Blokların arkasında yükleme ve boşaltmalarda sorun çıkmaması için iki kamyonun geçebileceği genişlikte alanların oluşturulmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca oluşturulacak Halıkent içinde 25 bin metrekarelik bir fuar alanına da yer vereceğiz” dedi.