Gürer: El dokuması halıcılık can çekişiyor

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel ile birlikte ziyaret ettiği halı dokuma atölyesinde, halı tezgâhlarını inceledi.

Ömer Fethi Gürer, burada yaptığı açıklamada, Niğde ve Aksaray illerinde el dokuması halıları ile ün yapmış yerleşim birimlerinin olduğuna dikkat çekerek, “Niğde’nin Çamardı ve Bor ilçesinde, Aksaray’ın ise ova köyleriyle Hasandağı köylerinin yanındaki markalaşan Taşpınar halıları ile ünlü bölgeler vardı. Taşpınar halıları yün iple dokunurdu. Çözgü, atkı, düğüm iplerinin yün olması halıya olan ilgili artırırdı. Yün ipler doğal kökboyalarıyla boyandığı için rengini korurdu. Antika olma özelliğine sahip el dokuması halılar ABD’ye kadar pek çok ülkeye pazarlanırdı. Son yıllarda el dokuması halıcılığa olan ilgi azaldı. İp boyacılığı da bu süreçte tükendi” dedi.

El dokuması halıcılığın yeniden canlandırılması için hükümetin destek vermesi gerektiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, evlerinde dokuma yapan kadınlara ip ve tezgâh desteğinin yanı sıra bunların sosyal güvencelerinin sağlanması, pazarlama desteği verilmesi gerektiğini belirtti.  Ömer Fethi Gürer, el dokuması halılarda çok farklı modeller oluşturulabileceğine de işaret ederek, “El dokuması halıcılık oldukça sınırlı bir alana sıkışmıştır. Hükümet el dokuması halıcılığın yok olmasını seyretmek yerine markası ile özdeşleyen yerleşim birimlerinde destekleme yapıp el dokuması halıcılığın yaşatılmasına katkıda bulunmalıdır” diye konuştu.

Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel de bir zamanlar el dokuması halılarıyla ünlü beldelerinde el dokuması halıcılığın neredeyse yok olma noktasına geldiğini belirterek, “Geçmişte her ev bir atölye idi. Her evde halı tezgâhları vardı. Belediye olarak el dokuması halıcılığın yaşatılması ve istihdama katkı sağlamak amacıyla oluşturduğumuz atölyede 25 kadın gelip halı dokuyor. Bize destek sağlanması halinde burada el dokuması halıcığı yeniden canlandırabiliriz” dedi.

Atölyede halı dokuyan kadınlar ise geçmişte her evde yaptıkları el dokuması halıların bulunduğunu ancak günümüzde el dokuması halıların yerine makine halılarının aldığını belirterek, “Hükümet bize sosyal güvence, pazarlama ve teknik donanım desteği sağlarsa biz evlerimizde halı dokuruz ve el dokuması halıcılığı yeniden yaşatabiliriz. Burada Taşpınar belediyemizin açtığı atölyede bu işi yaşatmaya çalışıyoruz. Burada dokuduğumuz halıları 550- 600 lira arasında fiyatlara satıyoruz” dediler.