GAZİANTEP’ İN YENİ FUARI: MOBEF

Erexpo Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Erdal Usta ile Mayıs ayında Gaziantep’te gerçekleşecek olan 2. Gaziantep Mobilya, Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarı hakkında söyleşimiz

Soru-1: Öncelikle firmanızdan biraz bahsedelim. Erexpo nasıl kuruldu ve hangi hedeflerle yola çıktı?

Erexpo Fuarcılık A.Ş. 2013 yılında, sektördeki tekelleşmenin getirdiği tekdüzeliğe, özgün ve yenilikçi duruşuyla yeni bir soluk getirme amacı ile yola çıkmış bir fuar organizasyon şirketidir. Fuarcılık deneyimine sahip yöneticileri ve her biri alanında uzman kadrosu ile sektörde yapılmayanları yapmayı hedefliyoruz. Güçlü ortaklarla, kısa sürede önemli işlere imza atarak sektördeki yerini sağlamlaştıran şirketimiz ilk yurtiçi fuarını Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile 19-23 Kasım 2014 tarihlerinde MOBEF Gaziantep Mobilya, Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları fuarını Ortadoğu Fuar Merkezi Gaziantep’te başarıyla tamamladı. 2015 yılı TOBB fuar takviminde bu fuara ek olarak Bursa Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi ile birlikte iki fuarı ile yer alan Erexpo, önümüzdeki beş yıl içerisinde yılda 25 fuar düzenleyen bir şirket olmayı hedeflemektedir.

Soru-2: MOBEF’in Gaziantep’te düzenleniyor oluşunun temel sebebi nedir? Şehrin bölgedeki stratejik konumu ve bunun sektör dinamikleri açısından önemini değerlendirebilir misiniz?

Gaziantep, 2 milyonu aşkın nüfusu, kişi başına düşen milli geliri, güçlü sanayisi ile ülkemizin parlayan yıldızıdır. Çevresindeki şehirlerin merkezi olma özelliğine sahip Gaziantep, her yıl ortalama %15 oranında büyüme oranı ile Türkiye’nin bu alandaki en başarılı şehridir. Etrafındaki şehirlerle birlikte 6 milyonluk nüfusun yaşamsal fonksiyonlarını sağlayan bir potansiyele sahiptir.

Gaziantep, 2014 Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’nin 6. büyük ihracatçı şehri olma özelliğini sürdürmüştür. Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında dünyanın en rekabetçi 7 kentinden biri seçilen Gaziantep, ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir kent olarak değerlendirilmektedir. Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar uzanan, tüccarların, bilgelerin, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin yolu olan dünyaca ünlü 2000 yıllık İpek Yolu’nun üzerinde kurulmuş ve yükselmiş olması, İpek Yolu’nun Anadolu’ya açılan kapısı konumunda olan Gaziantep’in karakteristik özellikleri olan üretkenlik ve ticari kabiliyetin temellerini oluşturmuştur. Tüm bu nedenlerden dolayı MOBEF katılımcılarına ve ziyaretçilerine yeni pazarlar vaadiyle Gaziantep’te konumlandırılmıştır.

IMG_0071

Soru-3: Geçtiğimiz yıl Kasım ayında düzenlenen fuarın ikincisinin bu kadar kısa sürede gerçekleşecek olmasının sebepleri nelerdir?

10 ülkeden 150 katılımcının yer aldığı MOBEF 2014’te 41 ülkeden 26.695 ziyaretçiyi ağırladık. Sektör bazında değerlendirdiğimizde bu rakamlar bölgenin potansiyelini ortaya çıkaran önemli veriler. Fuarın ikincisini böylesine kısa bir zamanda gerçekleştirme konusunda bizi teşvik eden temel sebep ise ilk fuarın başarısı nedeniyle sektörün talebidir. Fuarlar; katılımcı firmaların yalnızca ürünlerini değil; isimlerini, markalarını, vizyon ve hedeflerini potansiyel tüketiciler ile buluşturabilecekleri önemli platformlar. İlk MOBEF’te yer alan katılımcılarımızın, kurduğu ilişkileri sağlamlaştırabilmek ve kalıcı bir marka değeri yaratabilmeleri adına fuarın ikincisini zaman kaybetmeden gerçekleştirmenin stratejik olarak daha doğru olduğuna sektör ile birlikte karar verdik. Özellikle mobilya sektörü açısından sezon olarak nitelendirilen yaz dönemi öncesinde firmaların tüm hazırlıklarını gerçekleştirmesi, yeni ürünler ortaya koyması ve bu ürünlerden oluşan kataloglar hazırlaması fuarın da bu tarihte gerçekleşmesine önemli bir unsur olmuştur.

IMG_0939

Soru-4: Bu yılki fuarın kapsamı ve ziyaretçi profili nasıl olacak?

MOBEF kapsamında mobilya, yatak, oturma grubu gibi bitmiş ürünlerin yanı sıra, orman ürünleri, aksesuar vb. yarı mamul ve tamamlayıcı ürünler aynı çatı altında sergileniyor.

MOBEF bu kapsamda Türkiye’nin tek fuarı. Bu ürün gruplarını eşleştirdiğimiz ziyaretçi profili de tıpkı ürün çeşitliliği gibi farklılık arz etmektedir. Genel itibariyle söylemek gerekirse; mimar, iç mimar, endüstri tasarımcısı, mobilya ve orman ürünleri ithalatçıları, bayiler, dağıtım şirketleri, şirketlerin satın alma yetkilileri fuarımız için ana ziyaretçi profilini oluşturmaktadır. MOBEF’in vurguladığımız önemli farklılığı da burada ortaya çıkıyor. Özellikle orman ürünleri ve aksesuar kısmının kullanıcısı olan mobilya üreticileri bu şirketler ile birlikte fuarda katılımcı olarak yer almaktadır.

Erdal USTA

SORU-5: Mobilya sektöründeki gelişmeleri göz önüne alırsak, MOBEF’in Gaziantep’e ve Türk mobilya sektörüne olan etkileri nelerdir?

Türkiye İhracatçılar Meclisi 2014 yılı verileri dikkate alındığında, ülkemiz mobilya sektörünün en önemli pazarı Irak önderliğinde Ortadoğu ülkeleridir. İran ile imzalanan tercihli ticaret anlaşması ve hedeflenen serbest ticaret anlaşması bu ülkeyi de önemli bir pazar haline getirecektir. Gaziantep, sınıra olan yakınlığı ve komşu ülkelerle olan yakın ilişkileri dolayısıyla cazibe merkezi olma özelliğini her geçen yıl geliştirmektedir. MOBEF, Gaziantep şehrinin tüm dinamiklerini harekete geçirmeyi başararak katılımcılarına ilk yılında sağladığı pazarlama platformu olma özelliğini ikinci yılında geliştirerek sürdürecektir. 500 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefine ulaşılmasında katma değeri en yüksek sektörler arasında bulunan mobilya sektörünün önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Bu doğrultuda Türk mobilya sektörü 25 milyar dolar üretim ve 10 Milyar dolar ihracat yaparak dünyanın 10. Büyük mobilya üreticisi olmayı hedeflemektedir. 2014 yılı sonu itibariyle 4,5 milyar doları aşkın ihracat rakamıyla Türk mobilya ve orman ürünleri sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, yaklaşık 700 milyon dolar civarındaki payıyla ilk sırada yer almaktadır. Bölge ülkelerinden İran, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin yanı sıra, yeniden imar edilecek Suriye, sektör için önemli olanaklar sunacaktır. Bu doğrultuda MOBEF, Gaziantep ve Türk mobilya sektörüne var olan pazarlarını güçlendirme ve yeni pazarlar oluşturma görevini yerine getirmektedir.