Evinizdeki Halının Faydaları

Halılar ortama sağladıkları güzellik, konfor, sessizlik ve güvenlik nedeniyle dünyanın en faydalı zemin kaplamalarıdır. Özellikle hassas gruplar olarak tarif edilen yaşlılar, küçük çocuklar ve evcil hayvanlar için kaymayan bir yüzey sağlamalarıyla güven verirler. Günümüz halı endüstrisinin tüketiciye sunduğu zengin halı çeşitleriyle hemen her bütçeye ve dekora uyan bir çözüm bulmaksa artık çok kolay.

Stil yaratır, stilinizi yansıtır

Piyasanın sunduğu birçok halı stilinden ve renklerinden birini seçebilirsiniz. Nihai seçiminiz, yaşam alanınızı kişiselleştirmek isteğinizi yansıtacaktır. Canlı renkler ve güçlü cesur desenler veya nötr bir tarzı seçmek size kalmış. Halılar, zemininize güzellik ve stil katar.

Mekanın Hava Kalitesini İyileştirir

Halı, kent efsanelerinin aksine, insan sağlığına ve refahına çok olumlu bir katkı yapar. Tam anlamıyla pasif bir hava filtresi görevi görür ve toz, polen ve diğer parçacıkları yakalayarak onları solunum bölgesinden uzaklaştırır. Temiz ve bakımlı tutulan halı, hassas kişilerin alerjisini ve astımını tetikleyebilecek kapalı kirleticileri azaltarak havayı temizlemeye yardımcı olur. Halı yığınının yüzeyinde alerjenleri içeren havayla taşınan tozlar bulunur ve uçucu organik bileşikler (VOC’ler) de dahil olmak üzere binanın içinden ve dışından kirletici maddeleri emer.

Alman Astım ve Alerji Derneği (DAAB) tarafından yapılan büyük bir araştırma, duvardan duvara halının, havadaki tozları sert zemin yüzeylerinin üzerinde bulunan yarıya düşürdüğünü bulmuştur. Halı, ortak döşeme seçimlerinin en düşük uçucu organik bileşiği (VOC) emisyonlarına sahiptir. Aslında, inşaat ve tadilatta kullanılan en düşük emisyonlu ürünlerden biridir. Yeni halı ile VOC’lerin kısa ömürlü oldukları ve 24 ila 48 saat içinde neredeyse dağıldığı tespit edilmiştir ve bu süre temiz hava havalandırmasıyla daha da hızlanır.

Ortama Sıcaklık Verir ve Rahatlık Sağlar

Halı ile yumuşak tamponlama ve ayak altı konforu ile sıcaklık hissini tecrübe edebilirsiniz. Halı, oturmak, oynamak veya çalışmak için rahat bir yer sağlar ve bir odaya genel olarak daha sıcak bir his verir. Halı, gerçek anlamıyla termal direnç sağlar. Halı kaplı olmayan bir odada sıcaklığın birkaç derece daha düşük olmasına rağmen insanlar halı kaplı bir odada daha rahat hissederler. Halı son derece iyi bir ısı yalıtıcısıdır. Halı yalıtım değeri fiberglas izolasyona benzer ve diğer zemin kaplamalarından on kat daha yüksek olabilir. Halının altına monte edildiği zaman ısı yalıtımında daha da artar.

Halı, iç mekan ile zemin altı arasında sıcaklık farkı olduğunda, ısıtma ve soğutma ve dolayısıyla sera gazı emisyonlarındaki enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir. Yalıtılmamış zeminler, bir evden gelen ısı kaybının % 10 ile % 20’sini oluşturur.

Gürültüyü Azaltır

Büyük ekranlı TV’ler, hoparlörlü telefonlar, bilgisayarlar ve modern ses sistemleri evlerimizi gürültülü yerler yapar. Halı bu sesleri absorbe etmeye yardımcı olur. Halılarınızın altında bir altlık pedi eklemek, gürültüyü daha da azaltmaktadır. Halı, aşağıdaki odalara ses iletilmesini engelleyerek zeminler arasında ses bariyeri olarak da çalışır. Merdivenlerde halı, sürekli ayak trafiğini sarmalamaya yardımcı olur. Halı, diğer yer döşemeleriyle karşılaştırıldığında, gürültüyü azaltmada çok daha etkilidir. Böylece çalışanlardan öğrencilere kadar herkes daha daha iyi konsantre olarak en iyisini yapacakları daha sessiz, daha dikkat toplayıcı bir ortamdan faydalanırlar. Halı ve altlığı, aynı zamanda, bir odada bir sesin yaşanma derecesini tanımlamak için kullanılan ses yansımasını kontrol etmeye yardımcı olur. Huzursuz evler genelde gürültülüdür ve konuşma iletişimi, özellikle de telefon üzerinden olanları ekolu mekân rahatsızlığını yaratabilir. Halı ve altlık montajı, uzun yankılanma sürelerini kabul edilebilir seviyelere indirir. Akustik tavan plakaları ve panelleri gibi diğer ses emme alternatifleri olsa da zemin etkilerini azaltmazlar ve bu nedenle ses seviyelerinde aynı genel azalmayı sağlayamazlar. Halının, fonksiyonellik ve modanın önem kazandığı mükemmel bir zemin kaplaması olmasının bir başka nedeni de gürültü azaltma yöntemidir.

Evinizin Zeminini Güvenli Kılar

Esas olarak kaymaya karşı dayanıklı bir zemin kaplaması olan halı, kayma ve düşme nedeniyle kaza riskini, kayma ve düşme meydana geldiğinde de ciddi yaralanma olasılığını azaltır. Küçük çocuklar için halı altlıkları, düşüşleri hafifletir. Yaşlılar için, kaygan sert yüzeyler son derece tehlikeli olabilir. İyi bir altlık ile eşleşen halı, evdeki kayma ve düşüşlerden kaynaklanan ciddi yaralanmalara karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlar.