DÜNYANIN EN PAHALI HALILARI

Çoğu zaman bir yatırım aracı olarak değerlendirilen halı, kimi zaman akla hayale gelmeyecek fiyatlara alıcı bulur… Fiyatlandırmada yalnızca kullanılan malzemeler değil, anlatılan hikayeler, desen ya da işlemeler etkilidir. Bazı halılar antika olarak değerlendirildiğinden, bazılarının artistik değeri fazla olduğundan fiyatları yüksektir. Peki dünyanın en pahalı halısı hangisidir merak ediyor musunuz? İşte aralarında Türkiye’den Uşak Halısı’nın da bulunduğu ilk beşteki sıralama:

 

  1. İpek İsfahan Halısı

Satış Fiyatı: 4,450,000 $

Dünyanın en pahalı fiyata satılan halısı İran’dan İpek İsfahan Halısı. 1600’lü yıllarda yapılmış olan bu halının ölçüleri 231 cm x 170 cm’dir. Yüksek kalitedeki ipekten ve çok yoğun düğümle ve bir çok renk kullanılarak dokunmuştur. 2008 yılında 4,450,000 dolara satılmıştır.

ipek-isfahan-kilimi-e1391564359917

  1. Ziegler Mahal Halısı

Satış Fiyatı: 182,500$

Ziegler Mahal Halısı, dünyanın ikinci en pahalı halısıdır. Toprak ve açık mavi farklı renklerden oluşan büyük ölçekli bir halıdır. Orta İran’dan olan bu halı hala mükemmel durumdadır.

Ziegler Mahal Halısı 

  1. Tebriz Halısı

Satış Fiyatı: 170,500 $

Tebriz Halısı’nın desen ve renkleri Mahi geleneğinin büyük bir örneğidir.

tebriz halısı 

  1. Uşak Halısı

Satış Fiyatı: 158,500$

Bu eski halı 1600’lü yıllarda yapılmıştır ve yaşına göre çok iyi bir durumdadır. Çok renkli bir tasarımı vardır ve iyi bir tezatlıkla, çarpıcı desen ve sembollerden oluşmaktadır. Desenleri, belirgin kiremit kırmızısı ve ikili niş kompozisyonuyla, klasik Batı Anadolu dokuma geleneğini yansıtmaktadır. Halı ilk olarak ünlü müzayade evi Christie’s tarafından düzenlenen bir açık artırmada, mükemmel rengi, durumu ve ölçüsüne bakılarak 158,500 dolardan alıcı bulmuştur.

Uşak Halısı

  1. İsfahan Halısı

Satış Fiyatı: 116,500 $

İsfahan Halısı, Safevi mahkeme sanatının en eski örneklerinden biridir. Bu büyük halı neredeyse hiç bozulmamıştır. Canlı renkleri, yüksek dekoratif değerlerine sahip olmasının yanı sıra, üzerindeki üzüm bağı deseni onu çok özel kılmaktadır. Hevesli bir koleksiyoncu olan Doris Duke, yine Christie’s tarafından düzenlenen bir müzayadede bu halıyı 116.500 dolar gibi şaşırtıcı bir fiyata satın almıştır.

en pahalı halı