2 milyar dolar ile dünya 2.’si olan Türk Halısı tasarıma odaklanıp 5 milyar doları yakalayacak

25. kuruluş yıldönümünü “8. Halı Tasarım Yarışması” ile taçlandıran İHİB’ in Başkanı Uğur Uysal:

2 milyar dolar ile dünya 2.’si olan Türk Halısı tasarıma odaklanıp 5 milyar doları yakalayacak

image002500 milyon doları direk ihracat, 1,5 milyar doları turistik satış yoluyla olmak üzere yıllık 2 milyar dolar döviz girdisi sağladıklarına dikkat çeken İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal, bürokrasinin önlerine engel olmaması halinde tasarım ve markalaşmanın da itici gücüyle dünya lideri olabileceklerini söyledi.

Türk halı endüstrisinin tasarım gücünü artırmak ve genç yetenekleri bu alana yöneltmek amacıyla İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından düzenlenen 8. Halı Tasarım Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri, Birliğin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen özel gecede verildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde sektörün ve iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan gecede genç tasarımcıların yanı sıra ilk kez ‘yılın halıcısı ve duayen halıcılara’ da ödülleri sunuldu.
Ödül gecesinde konuşan İHİB Başkanı Uğur Uysal, “Türk Halısı”nın tüm dünyada Türkiye’nin en güçlü markalarından biri olduğunu belirterek, bu sayede dünyanın 2. büyük halı ihracatçısı konumuna geldiklerini söyledi.

ihib_82

Uğur Uysal, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin, 400 üyesiyle 500 milyon doları direk ihracat, 1,5 milyar doları turistik satış yoluyla olmak üzere yıllık 2 milyar dolar döviz girdisi sağladığına dikkat çekti. Bu yılı 2,5 milyar dolarlık döviz girdisiyle kapatmayı planladıklarını bildiren Uysal, hedeflerinin tasarım ve markalaşmaya odaklanarak 2023’te 5 milyar dolar ihracatı yakalamak olduğunu kaydetti.
Deri ve kuyum ile birlikte ülke turizmini finanse eden üç sektörden biri olduklarını vurgulayan Uysal, buna karşılılık, bürokrasi kanadında üvey evlat muamelesi gördüklerini dile getirdi.

“Bu ülke 100 milyon dolar ihracat yaparken de 100 milyar dolar ihracat yaparken de ismiyle gurur duyacağı ve kendi ismiyle marka olmuş bu ürünü ihracat etmeyi bilmiştir” diyen Uğur Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:

MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN BÜROKRASİ BİZE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYOR
“Tüm bunların yanında, Türk Halısı denildiğinde mangalda kül bırakmayan, sayın cumhurbaşkanımızın da her fırsatta şikayetçi olduğu bürokrasimiz, gerçek hayatta halıcılara her zaman üvey evlat muamelesi yapmıştır.

Bu ülkede havalimanında çantanızda 3 tane halı tespit edilse kaçakçı olursunuz hakkınızda dava açılır. Maliyenin en çok baskı yaptığı sektör halıdır. Ülke istihdamını arttırmak için bürokratlar ne zaman çalışma yapsa ilk önce halıcıları ararlar. Çünkü en ucuz yatırımlı istihdam el halısındadır. Ancak ülkemiz zenginleşiyor Türkiye’ de el halısı dokutmak zorlaşıyor. Bu milli markamıza ve milli kültürümüze özel destek verin dersiniz ancak hiçbir destek vermezler.

‘Yurtdışındaki eski Türk halılarını getirelim bakım yapıp 10-20 katına ihraç edelim ve ülkemize yüksek katma değer sağlayalım’ dersiniz, aynı zihniyet eski halı ithalatını yasaklar. Yetmez, aynı bürokrasi size derki uyuşturucu da eski halı gibi yüksek katma değerli bir ürün, yüksek katma değeri var diye onu da mı serbest bırakalım? Aslında aynı bürokrasi tüm bu kösteklere rağmen bugün dünyanın 2. büyük halı ihracatçısı olmamıza katkı sağlayan tüm halı ihracatçılarının, yani sizlerin alnından öpmelidir.”

İKİNCİYİ KİMSE HATIRLAMAZ AKILLARDA LİDERLER KALIR
Uğur Uysal konuşmasında hayatta hiç kimsenin ikinciyi hatırlamadığını, akıllarda hep liderlerin kaldığını vurgulayarak, bunun için çalıştıklarını, tasarım ve markalaşmaya odaklandıklarını söyledi.
“Bizler Türk Halısı mirasını bugüne kadar bir mirasyedi gibi kullandık, artık bu mirasın üzerine yeni taşlar koymamızın vakti geldi de geçiyor!” şeklinde konuşan Uysal, bu yıl 8’inci düzenlenen İHİB Halı Tasarım Yarışmasıyla en büyük olma yolunda atılan adımları sürdürdüklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından 8. Halı Tasarım Yarışması’nın sonuçları açıklanırken, finale kalan 8 tasarımcı arasında Büşra Balota birinci, Nilüfer Ünay Çubukçu, Şükrü Turhanlı ise üçüncü oldu.
Bu yıl ilk kez verilen İHİB Yılın Halıcısı Ödülüne ise Bereket Halı’nın sahibi Celaleddin Vardarsuyu değer görüldü. Ayrıca yine bu yıl ilk kez İHİB Yılın Duayen Halıcıları Ödülleri de sahiplerini buldu.

Geceye Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak’ ın yanı sıra iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Soldan sağa: Yarışmada 1. olan Büşra Balota, İHİB Başkanı Uğur Uysal, 2. Nilüfer Ünay Çubukçu ve 3. Şükrü Turhanlı

Yarışmada 2. olan Nilüfer Ünay Çubukçu’ ya ödülünü İHİB Başkanı Uğur Uysal verdi.

Hakkında haligazetesi 32 Artikel
Halı Gazetesi, Halı Mağazaları, Halı üreticileri, dekorasyon ürünleri, iç mimarlık ofisleri sahibi iş adamlarına ücretsiz olarak dağıtımı yapılan ve sektörel gelişmelerden haberdar eden aylık bir yayındır.