Türk Halı sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlarını yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu kurumlardaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerimizin ve özgün tasarımların teşvik edilmesi amacı ile her yıl Halı Tasarım Yarışması düzenlemektedir. Yarışma’nın 11.si görkemli bir törenle 02 Ekim 2017 Pazartesi akşamı Renaissance Polat İstanbul Hotel’de gerçekleştirilmiştir. Yarışma İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ev sahipliğinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilmiştir.
Yarışmanın duyurusuna Ocak ayında başlanmış olup, yarışmaya çeşitli okullardan toplamda 128 nitelikli başvuru alınmıştır.
02 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşen ön eleme aşamasında 128 adet başvuru dosyası yarışmacı isimleri ve bilgileri gizli olacak şekilde jüri ön değerlendirmesine tabi tutulmuş ve ön değerlendirme sonucunda 27 dosya jüri elemesini geçerek 2. Jüri değerlendirmesine katılma hakkı kazanmıştır.
06 Haziran 2017 tarihinde yapılan ikinci jüri değerlendirmesinde ise ilk jüriyi başarıyla geçen 27 dosyanın sahibi mülakata davet edilmiş, yarışmacılardan kendilerini, dosyalarını ve tasarımlarını jüriye tanıtmaları beklenmiştir. Dosyalar tasarımcının yaratıcılık düzeyi, tasarımın özgünlüğü ve yeniliği, malzeme tasarım ve malzeme-tasarım uyumu, tasarımların halıya dönüştürülebilir olması, tasarımların nihai tüketici tarafından kullanılabilir olması gibi kriterlere göre incelenerek 100 puan üzerinden puanlandırılarak değerlendirilmiştir. 2. Jüri tarafından gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda ise 27 yarışmacının dosyaları değerlendirilerek ilk 8 tasarımcı belirlenmiştir.
Yapılan elemeler sonrasında seçilen 8 finalistin tasarımları, her bir yarışmacı masrafları İHİB bütçesinden karşılanmak koşulu ile kendileri tarafından üretilmiştir. Üretim aşamasında yarışmacıların üreticiler ile buluşturulması ve gerekli malzemelerin sağlanması hususunda İHİB yarışmacılara maddi manevi destek olmuştur.
02 Ekim 2017 tarihinde yapılan, ilk 3 finalistin belirlendiği final jürisi çok geniş katılımlı yapılmış olup jüride sektörün önemli temsilcilerine, yerli-yabancı tasarımcılara ve üniversite öğretim görevlilerine yer verilmiştir.
Final jüri değerlendirmesinde 8 finalistin halılarının üretim öncesi pafta hali ve üretilmiş halı hali incelenerek 100 üzerinden puanlandırılmıştır. Final değerlendirmesinde tasarımcının yaratıcılık düzeyi, tasarımın özgünlüğü ve yeniliği, malzeme tasarım ve malzeme-tasarım uyumu, tasarımların halıya dönüştürülebilir olması, tasarımların nihai tüketici tarafından kullanılabilir olması gibi kriterlere bakılarak puanlama yapılmıştır. Final sonuçları ise, 2. Jüri puanının %40’ı, final jüri puanının %60’ı toplanarak elde edilmiştir. Tasarımlarından ilk üçe girmeye hak kazananlar yapılan ödül töreninde açıklanmıştır.
Açılış konuşmalarından sonra Halı sektörüne verdikleri emeklerle, ihracat hacimlerine göre sıralanmış 41 ihracatçı firmaya Platin İhracat Ödülleri verilmiştir. Ödüller El halısı ve Makine Halısı olarak iki ayrı kategoride dağıtılmıştır. Yine ödül töreninin bir parçası olarak Sosyal Sorumluluk Özel Ödülü Kadınlar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Bitlis’ten Sn. Ravdet Ercik’e ve 2017 Yılın Halıcısı ödülü Erbil Tezcan Wool & Silk firmasından Erbil Tezcan’a verilmiştir.
Sektör temsilcilerinden, Akademisyenlerden ve Tasarımcılardan oluşan çok değerli jüri üyelerinin puanlamaları sonucunda belirlenen yarışmanın kazanan isimleri aşağıdaki şekildedir.
1.Zeynep Gürbüz
2.Merve Bütüşaba
3.Yasemin Songur