Sanatsal halı ‘Çin Seddi’ni aştı

Firmanın genel müdürü Dağcı, “Her şeyin taklidini yapabilen, halıda da el işçiliğinde üst düzey olan Çin’in ebru halı alması sadece firmamız adına değil ülkemiz adına da sevindirici” dedi.

Yıllık ortalama 350 milyon metrekare makine halısı üretimi gerçekleştiren Gaziantep’te bir firmanın ebru sanatıyla ürettiği halılar, Çin’den ilgi görüyor. Halı sektörünün her geçen gün geliştiği Türkiye’den bu yılın geride kalan 11 ayında 2 milyar 140 milyon dolar değerinde 158 ülkeye halı ihraç edildi. Türk halısına en çok ilgiyi 337 bin 43 dolarlık alımla Suudi Arabistan ilgi gösterirken, Çin’e ise 47 bin 187 dolarlık ihracat yapıldı. Ebru sanatıyla halıyı buluşturarak fark oluşturan firmanın genel müdürü Cihan Dağcı, şirket olarak birçok ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek tüm sektör temsilcileri gibi kendilerinin de Çin’e girmekte zorlandıklarını söyledi.

DENEME İHRACATA DÖNÜŞTÜ
Çinli tüketicinin klasik halıların dışında farklılık aradığını anlatan Dağcı, bir süre önce Çin’e deneme amaçlı halı gönderdiklerini ve şaşırtıcı şekilde beğeni topladıklarını vurguladı. Bunun üzerine Çin’e halı göndermeye başladıklarını aktaran Dağcı, şöyle konuştu: “Bizim için çok farklı gelişmelerden birisi Çin’in bu halıya ilgi göstermesi. Herşeyin taklidini yapabilen, halıda da el işçiliğinde üst düzey olan Çin’in ebru halı alması sevindirici. Katma değeri yüksek ürünü Çin’e sokuyor olmamız bizi, sadece firmamız adına değil ülkemiz adına da sevindiriyor. Çünkü Çin, ebru halılarla sadece ürün satın almakla kalmayıp aynı zamanda kültürümüzü ve tarihi derinliğimizi de öğrenmiş oluyor.”

SANATSAL ÜRÜN İHRACATI
Dağcı, ebru halılarla adeta sanatsal ürünler ortaya çıkardıkları belirterek bu halıların Hindistan’da da beğenildiğini vurguladı. Ebru halının tamamen kişiye özel ürünler olduğunu ifade eden Dağcı, “Çin’e dolgu malzemesi değil de gerçekten sanatsal ürünleri ulaştırabiliyorsak bu ülke olarak geliştiğimizin göstergesidir. Bu açıdan çok mutluyuz” dedi.

‘ÇİN CİDDİ BİR PAZAR OLACAK’
00363504-grxa64zvydEbru halı ihracatının getirdiği rakamlardan ziyade dikkat edilmesi gereken unsurun ihracatta ciddi artış olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Dağcı, şunları kaydetti:
“Çin gerçekten alım gücü çok yüksek bir ülke. O açıdan bugün 1 tane bile ürün gönderebiliyorsak, bunu geliştirmek bizim elimizde. Biz her zaman büyük gelişmelerin küçük adımlarla başlayacağına inanıyoruz. Bu yüzden de gelecekte Çin’in ciddi pazarlarımızdan birisi haline gelebileceğini düşünüyoruz.”

EBRU HALININ YAPILIŞI
Birbirinden farklı halıların üretildiği firmada, ebruyu halıya işlemek için kullanılan özel hazırlanmış boyalar, ustaların maharetli ellerinde hayat buluyor. Özel teknede kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine fırçalarla titizlikle serpilen boyalardan, çeşitli figürler oluşturuluyor. Su yüzeyinde oluşturulan figürler, ebru sanatının işleneceği kağıtlar yerine halıyla kapatılıyor. Özenle tekneden ayrılan halılarda oluşan göz doldurucu şekiller, kuruduktan sonra özel işlemlerden geçiriliyor ve tüketicinin beğenisine sunuluyor

Hakkında haligazetesi 32 Artikel
Halı Gazetesi, Halı Mağazaları, Halı üreticileri, dekorasyon ürünleri, iç mimarlık ofisleri sahibi iş adamlarına ücretsiz olarak dağıtımı yapılan ve sektörel gelişmelerden haberdar eden aylık bir yayındır.