Kullanılmayan halılar nasıl saklanır?

Evlerin dekorasyonunda önemli bir yer tutan eşyalardan birisi de halılardır. Mobilyalarla uyumlu rengiyle döşenmiş bir halı, evin görünümüne ayrı bir hava ve güzellik katar. Genellikle bizim kültürümüzde halının önemi büyüktür.

Halıların bir özelliği de evi sıcak tutmasıdır. Özellikle evlerde yün dokuma halı kullanılıyor ise yazın temizliğini yapıp, kaldırmak gerekir. Kaldırılacak halının temizliğini yaparken ya profesyonel olarak temizletilmeli ya da beyaz sabun kullanarak silinmelidir. Daha sonra havadar bir ortamda iyice kuruması ve nemli kalmaması sağlanmalıdır. Halıları kaldırırken de bir takım unsurlara dikkat etmek gerekir. Bunları dikkat ederek kaldırılan halılar daha temiz ve bakımlı olarak saklanmış olacaktır.

HALI NASIL SAKLANIR?

Saklanacak halı temiz olmalıdır. Temizlenmiş halıyı kaldırmadan önce elektrik süpürgesi ile süpürmek, üzerinde oluşan tüy, hav ve toz kırıntılarının tamamen alınması önemlidir.

Daha sonra halı, üzerindeki tüylerinin gidiş yönüne doğru olmak üzere sıkıca düzgün olarak sarılarak rulo haline getirilir.

Halı uzun süreler saklanacaksa güve olmaması için aralarına naftalin yerleştirilir. Rulo yapılan halı ip ile bağlanarak açılmaması sağlanır. Üzerine eski bir çarşaf veya bez torba geçirilerek düzgün bir şekilde paket haline getirilerek dik veya yatay bir biçimde bükmeden saklanır. Uzun süre saklanacaksa ayda bir kere halıyı açıp havalandırmak ve içine konulan naftalinleri yenileyerek tekrar aynı şekilde kapatmak halının daha dayanıklı olması bakımından gerekli olan bir şeydir.

Halıyı katlayarak saklamak kat izleri oluşmasına ve halının kırılmasına neden olacaktır. O yüzden saklarken katlamayınız.

Ayrıca halıları saklarken piyasada satılan halı hurçları da size kolaylık sağlayacak ürünlerden birisidir. Bu hurçlar hava geçirgenliği olan kumaşlardan üretildiği için halınızı nemlenmeden, tozlanmadan saklamanız mümkündür. Yine rulo şekline getirdiğiniz halıyı bu hurcun içerisine yerleştirip üzerinde yer alan boydan boya fermuarını kapatarak saklamak oldukça pratik bir saklama yöntemi olacaktır.