Kadife halılar dijital baskı ile buluşuyor

Kadife halılarıyla halı sektöründeki iddiasını seccadeye taşıyan Başoğlu Tekstil, sektörü dünyada ilk olma özelliği taşıyan kendinden saçaklı kadife seccade ile tanıştırdı.

Kadife/Pamuklu halıdan dijital baskı halılara uzanan geniş ürün grubu ile Başoğlu Tekstil, halı sektörüne katma değer katıyor. Bünyesindeki kadife halıları ile dikkat çeken markanın yılların tecrübesini arkasına alarak, kısa sürede sektörde geldiği konumu, yaptığı çalışmaları ve hedeflerini Başoğlu Tekstil Genel Müdürü Servet Başoğlu ile konuştuk. Liberta Home ve Ledeyna Seccade, her iki markası ile de ağırlıklı olarak ihracat tarafına yöneldiklerini ifade eden Başoğlu, ülkemizi yurtdışında Türk ürünlerinin kalitesi ile buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Mekikli tezgahlardan gelen Başoğlu, sektöre nasıl giriş yaptı?

1969 yılında aile olarak İstanbul’a göç ettikten sonra ilk olarak küçük yaşlarda bir terzide çırak olarak işe başladım, ilkokulu bitirene kadar marangoz ile torna kaynak atölyelerinde çıraklık yaptım. Orta okula başladıktan sonra mekikli halı dokuma fabrikasında liseyi bitirene kadar vardiya bakım ustası olarak görev yaptım. Vatani görevimi yaptıktan sonra 1989 yılında Epengle Döşemelik Kumaş Fabrikasında usta olarak çalışmaya başladım. Yardımcı İşletmeler Şefliği görevine kadar geldikten bir süre sonra 1994 yılı sonuna doğru Vefateks firmasına transfer oldum. 1999 yılında ise Marmara Mencusat firmasında Üretim Planlama Şefi olarak sektöre devam ettim. Firma kendi içerisinde ikiye ayrıldığında Marmara Mencusat’ta Satın Alma ve Sosyal İşler Amirliği pozisyonunda görevimi sürdürdüm. 2001 yılında yollarımızı ayrıldıktan sonra Aydın Tekstil firmasında İşletme Şefliği ve kısa süre sonrada Dokuma Müdürlüğü görevini 2005 yılına kadar yerine getirdim. Daha sonra sektörde farklı firmalarda yıllar içerisinde edindiğim tecrübeyi kendi işimi kurarak taçlandırdım.

Başoğlu Tekstil olarak ne zamandan beri sektörde faaliyet gösteriyorsunuz?

Sektöre resmi olarak iki yıldır hizmet veriyoruz. İki yıl öncesine kadar serbest olarak sektörde çalışmalarım oldu.

Üretim tarafında hangi ürün grupları yer alıyor?

Özellikle dokuma alanında üretim faaliyetinde bulunuyoruz. Halı sektöründe kadife dokuma ile döşemelik kumaş sektörüne hizmet veriyoruz. Halı, seccade ve döşemelik kumaş alanlarında geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Müşterin istediği tarzdaki ürünü yaparak teslim ediyoruz. Pamuklu dokuma halı alanına Liberta markası, seccade alanına ise Ledeyna markamız ile sektöre giriş yaptık. Arapça kökenli Allah’ın makamı anlamına gelen ‘Ledeyna Seccade’ markasının patenti ile ‘Liberta home’ markalarının isim tescil patenti bize aittir. Dijital baskılı halılarla tanışınca pamuklu halılar popülerliğini kaybetti. Dijital baskılı olarak deri ya da keçe taban üzerine sünger sonrasında kadife kumaş alevli laminasyon ile birleştiriliyor. Daha sonra bu kumaşın üzerine dijital baskı olarak istediğimiz ölçülerde desen basabiliyoruz.

Ayrıca ürün grubumuza ilave olarak Liberta home markamız ile Patchwork, yani tamamen el emeği ie yapılan, istenilen ölçülerdeki halı, yolluk, seccade, yastık, kırlent, yemek masası üstünde kullanılan Runner adı verilen ürünleride müşterilerimizin talebi doğrultusunda atölyemizde tecrübeli elemanlarımız ile üretim yaparak hizmet vermekteyiz.

Dijital baskı alanında diğer markalardan sizi ayıran fark nedir? Dijital baskıda piksellenme sorununa nasıl çözüm getiriyorsunuz?

Dijital baskı halıda piksellenme olayı çok önemlidir. Desenlerimiz özenle seçiliyor. Baskıda ideal ölçü 1.20*1.80’dir. Bunu küçülterek 80’e 1.50 boyutuna getirdiğinizde boğulma oluyor. Tam tersi yükselterek 1.60’a 2.30 ölçüsünde basılacağı zamanda desende bir açılma oluyor. Biz bu sorunu desen üzerinde yaptığımız düzeltmelerle en aza indiriyoruz. Şönil dokuma kumaş üzerine altı lateks kaymaz taban yapılarak kumaş üzerine müşterinin istediği ölçüde beğendiği deseni baskı yapıyoruz. Halının kenarları da yine müşterinin isteğine bağlı olarak kıvırılmış, overlok ya da çoban dikiş yaparak, isteğe göre de saçak dikilerek müşteriye ürünü sunuyoruz. Üretimde müşteri beklentisini göz ardı etmeden, her zevke uygun tarzda halılar sunuyoruz. Tuğra/Örnek Halı gibi halı sektöründe önemli toptancı firmaları ile çalışıyoruz. Bu firmaların istedikleri desen ve ölçüde kendilerine hizmet sunuyoruz. Ayrıca ürünü zamanında teslim etmek bizim marka prensibimiz açısından önem teşkil ediyor. Müşteri memnuniyetini korumak adına yapılması gerekenlerin bilinciyle hareket ediyor, müşterileri daima kaliteli ürünle buluşturmayı amaçlıyoruz. Yılların verdiği bilgi ve birikimi üretim tarafına taşıyarak kendi markalarımız dışında farklı markalara fason üretim de gerçekleştiriyoruz.

İhracat tarafında hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Ledeyna Seccade markasındaki birbirinden farklı tasarımda seccadelerimizi Tacikistan ve Bangladeş’e gönderiyoruz. Farklı tarzda ve kalitede seccadeleri dünyadaki farklı ülkelerle buluşturuyoruz. Aynı zamanda Özdilek firmasının havlu, bornoz, ev tekstil v.s. ürünlerinin Tacikistan’da distribütörlüğünü yürütüyoruz. Bu tarz çalışmaların devamı gelecek, güzel projelerimiz var.

Yüzdelik olarak markanın iç piyasa ve ihracat dağılımı nasıldır?

Şuan üretilen ürünlerin yüzde 70’ini ihraç etmekteyiz. Kalan yüzde 30’luk kısım ise iç piyasada belli başlı noktalara ulaşıyor.

Ne kadarlık bir üretim tesisinde hizmet veriyorsunuz?

Üretim tesisinde 50’in üzerinde dokuma tezgahı var. Kadife üretim fabrikamız Habibler ’de konumlanırken, ofisimiz Tekstilkent’tedir. Şönil kumaştan üretilen ürünler ise Bursa’da üretilmektedir. Yenibosna’daki yerimizde baskı ve konfeksiyon işlemleri yapılıyor. Dijital baskıyı da kendi bünyemizde gerçekleştiriliyor. Üretimin her aşaması bünyemizde yapıldığı için müşterilere daha hızlı cevap verebiliyoruz.

İlk 2015 yılında Hom&Tex Fuarı’na katıldık. Sonrasında Azerbaycan’da Decor Expo Fuarı’nda yer aldık. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Evteks Fuarı’nda da vardık, bu yılki Hom&Tex Fuarı’na da katılım sağladık.

Kendinden saçaklı kadife seccade ürününüzü anlatır mısınız?

Normalde dokuma işleminden sonra apre işlemi yapılan kadife seccadeye saçak sonradan konfeksiyon aşamasında dikilir. Bu ürettiğimiz ürün kendinden, yani dokuma aşamasında saçaklı olarak üretilmesi ile sektörde bir ilk olma özelliği taşıyor. Uzun uğraşı sonunda teknik olarak ilk kez böyle bir ürün ürettik, ve bu bizi de heyecanlandırdı. Dünyada bir ilk olduğu için ürünün patentini aldık. Ürünün üretimi, yurtiçi ve yurtdışı satışı bize aittir.