İnsan gözünden daha hızlı

İsveçli Eltex firması Hannover’deki DOMOTEX 2018’de tekstil endüstrisi için süreç izleme uzmanlığını tam kapsamlı olarak sergiledi. Makinelerde iplik arıza tespit sistemi olan Eltex Eye (Eltex Gözü) hızıyla ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Teknolojinin bu son derece iyi dokuma tezgahını görebilecek kadar şanslı olan herkes, böylesine karmaşık ve hassas bir işlemin bir o kadar hızlı ve doğru olabileceğini merak edecektir. İsveçli Elitex firması 1964’ten bu yana, iplik sensörleri ve iplik germe monitörleri geliştirme ve üretiminde uzmanlaşmış global bir şirket olarak bu yeniliğe de imza atıyor. Şirket tekstil endüstrisinde çeşitli süreçleri izlemek için tasarlanmış ilave ekipman da tedarik ediyor. Ayrıca DOMOTEX’de sergilenen bu sensörler, dokuma makineleri, eğme kuyrukları, püskül dikme, makaralama ve dikiş makineleri gibi çeşitli üretim makineleri için de uygun.

Örneğin tamirat ve kesinti ihtiyacını azaltarak kalite ve verimliliği optimize etmek amacıyla püskül makinelerinde iplik hatalarını tespit etmek için geliştirilen bir sistem olan Eltex EYE (Eltex Gözü). Eltex EYE iki farklı versiyon halinde üretilmiş. “Kompakt” modeldeki iplik sensörü, besleme silindirleri ve iğneler arasında konumlandırılmış ve halıdaki eksik ipliklerin yüzde 100’ünü tespit ediyor. Bununla birlikte, CoTS (Tüp Sensörlerinde Kelepçe) modeli için, iplik sensörleri püskül tezgahı ile makaron arasındaki tüplere takılı. Bu, tüm iplik kopmalarının % 100’ünü garanti ediyor ve çoğu iplik çeşidi için uç çıkışı tespit ediliyor. Sensörler tarafından yakalanan veriler gerçek zamanda kaydedilirken, daha sonra istatistik ve teşhis için kullanılabiliyor.