Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ‘‘FUARLAR ÖNCELİĞİMİZ OLACAKTIR’’

GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği İstişare Toplantısına, üretici ve ihracatçı firmalar ilgi gösterdi. Sektör sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda 2015 yılında üreticilerin AR-GE ve İnovasyona daha fazla yer verilmesi gerektiğine karar verilirken dünya pazarlarının mercek altına alınarak yeni pazar arayışlarının sürdürülmesine ve tanıtım öncelikli faaliyetlerin hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri İstişare Toplantısı GAİB’de gerçekleştirildi. Salahattin Kaplan başkanlığında düzenlenen toplantıda halı sektörünün 2014 yılı verileri değerlendirilirken 2015 yılıyla ilgili yol haritası konusunda karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer alan halı sektörünün yakalanan çıkışının sürdürülmesi ve AR-GE İnovasyon’a dayalı çalışmaların sürdürülmesi gerektiği yönünde ortak görüş birliğine varıldı. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan başkanlığında yapılan istişare toplantısında, Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ve GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş da, 2014 yılı genel değerlendirmelerini yaparak sektörün gelişmesi için gerekli her çalışmanın sürdürüleceğini ifade etti.

 

1510867_655937161182731_4869739698198398172_nGüneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, 2014 yılında sektörün toplam 1 milyar 628 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı. 2015 yılında bu rakamların üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Salahattin Kaplan, “Sektörel gelişim için birlik olarak bir çok önemli projeye imza atıyoruz. Özellikle dünya pazarlarında daha etkili olabilmek ve üyelerimizi bu pazarları tanıması için düzenlenen yurt dışı pazar araştırmaları gezilerimizle ilgili önemli sonuçlar alıyoruz. Bu yıl ABD’ye düzenlenen gezide gördük ki halı sektörünün bu pazarda daha etkili olması gerekiyor. Bir önceki yıla oranla yüzde 6,5’lik bir artışla 1 milyar 628 milyon 548 dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. 2015 yılında bu rakamların üzerine çıkmayı planlıyoruz. Önümüzde 2023 hedefleri var ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmalar sürüyor. Sektörümüzün gelişmesi ve yeniliklerin dünyaya sunulması için gerek tanıtım gerek eğitim faaliyetlerimiz sürecektir. 2014 yılı içerisinde dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen fuarlara katılırken buralarda oluşturduğumuz heyetlerimiz tanıtım faaliyetlerini sürdürdü. Sektörün en önemli sorunları arasında yer alan kalifiye eleman sorununun çözümüne yönelik yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımızda yine GAİB bünyesinde devam edecektir. Dünya pazarlarında ürün kalitesi ve fiyatlarıyla en önemli aktörler arasında yer alan halıcılarımızın 2015 yılında dünya halı sektöründe modayı belirleyici bir rol üstlenmesi yönünde de gerekli çalışmalara destek vermekteyiz. Düzenlediğimiz halı desen yarışmaları yanında halı desen tasarım kurslarımız da bu alandaki yeni tasarımcıların ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. 2014 yılında halı sektörünün Türkiye envanterini hazırlayarak üyelerimize sunduk. Bu önemli çalışma Türkiye’deki sektörümüzün bütün verilerini ortaya koyan ciddi bir araştırma oldu. Gelecek dönemler içinde önemli bir kaynak oluşturmuştur”

‘FUARLAR ÖNCELİĞİMİZ OLACAKTIR’

Yurt içi ve yurt dışı fuarlarla firmaların ürünlerini tanıtma ve pazarlama şansının büyük olduğuna dikkat çeken Güneydoğu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan fuarların yakın takipçisi olacaklarını belirterek, “Uluslararası halı fuarları sadece ürünlerimizin tanıtılıp pazarlandığı mecralar değil aynı zamanda sektörle ilgili yapılan yeniliklerin görülebileceği, rakip ülkelerin ve yabancı firmaların mercek altına alınabileceği en önemli mecralardır. Gerek üretici gerek ihracatçı firmalarımızın bu tür fuarlarda yer alması sektörümüzün gelişmesi içinde önemlidir. 2015 yılında dünyanın neresinde olursa olsun bütün fuarları mercek altına alarak bu fuarlarda ağırlığımızı hissettireceğiz” dedi. GAİB hizmet binasında düzenlenen istişare toplantısına katılan firma yetkilileri de 2015 yılıyla ilgili beklentilerini anlatarak sektörel gelişimin devamlılık oluşturmasını diledi.1662278_655937344516046_4593525631785620301_n