Global yer döşemeleri endüstrisi, yenilenen DOMOTEX fuarını coşkuyla karşıladı

  • Katılımcı sayısı ve rezerve edilen alan açısından rekor düzeyde bir fuar gerçekleşti
  • Yeni konseptin çok yerinde olduğunu açıkça gösteren güçlü ziyaretçi katılımı
  • Yeni “Framing Trends” alanı, katılımcılar ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü

DOMOTEX 2018, her zamankinden daha yeni ve daha modern bir görünüm ve duyguya sahipti. Almanya’nın Hannover kentinde, 12-15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen fuar, yepyeni bir salon yerleşimi ile ziyaretçilerinin karşısına çıktı. Ayrıca UNIQUE YOUNIVERSE ana temasına ilişkin bir dizi etkileyici gösterime ev sahipliği yaptı. Tüm bu yenilikler, ideal bir ziyaretçi akışı ve zemin kaplamaları sektörüne yeni bir bakış açısı sağladı. Halı ve yer döşemeleri için dünyanın önde gelen fuarı DOMOTEX, yeni iş, trendler ve yeniliklerin öncüsü olarak bir kez daha başarısını kanıtladı. 100’den fazla ülkeden 1.615 katılımcı ve 45.000 ticari ziyaretçi, heyecan verici bir ticari yıla başlangıç için Hannover’e geldiler. Rekor sayıda katılımcısı ve rezerve edilen alanıyla (106.000 metrekare) yenilenen DOMOTEX fuarı, yer döşemeleri endüstrisinde somut bir dönüşümü vurgulayan bir biçimde  sektör tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Deutsche Messe Yönetim Kurulunun sorumlu üyesi Dr. Andreas Gruchow, fuar kapanışında şunları dile getirdi: “Katılımcı sayısındaki önemli artış, rezerve edilen alan miktarı, güçlü ziyaretçi katılımı, yeni ürünlerin ve yeniliklerin çeşitliliği ve sergi salonları boyunca oluşan olumlu atmosfer, bu yılki etkinliğin büyük başarısına katkıda bulunuyor. DOMOTEX, bu yılın ana teması olarak seçilen UNIQUE YOUNIVERSE ile kişiselleştirme trendi ve onunla ilişkili tüm ilham ve yenilikler için uygun bir sahne hazırladı ve böylece fuarın iç dizayn ve yaşam tarzı trendlerinde yön belirleyici imajını güçlendirdi.”

Türkiye ise, toplam 21.880 metrekare alanda 160 firmayla şimdiye kadarki en büyük katılımını gerçekleştirdi ve aynı zamanda 9. kez Domotex’te en büyük katılımı sağlayan ülke oldu. Türk katılımcılar, fuara gelen ziyaretçi sayısı ve kalitesinden memnun olduklarını ve bu yıl oldukça hareketli bir fuar geçirdiklerini belirttiler. 28 senedir DOMOTEX’te başarılı bir şekilde milli katılım organizasyonunu yürüten İHİB (İstanbul Halı İhracatçıları Birliği); bu yıl  2. salonda el halısı sektöründe Türk pavilyonunu düzenledi; hem de makina halısı salonlarında firmalarını ağırladı.

“Framing Trends” sergisi büyük bir ilham kaynağı oldu
Salon 9’daki özel “Framing Trends” sergi alanı, ziyaretçilerin fuarın “UNIQUE YOUNIVERSE” temasının önemini tam olarak deneyimleyebildiği bir yerdi. Katılımcılar, genç tasarımcılar ve sanatçılar, kişiselleştirme konusunu yansıtmak için bu alanda yer alan 20 standı kullandılar. Bu özel sergi, ziyaretçiler arasında büyük beğeni topladı ve zengin bir ilham kaynağı oldu. Gruchow, “Framing Trends, büyük bir başarıydı. Yeni yaklaşımların ve pek çok yeni fikrin oluşmasını sağladı. DOMOTEX’i her zamankinden daha cazip hale getirdi” diye belirtti. Berlin bazlı KINZO firmasının mimarlarından Chris Middleton ise düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Framing Trends”i ziyaret etmek, özellikle yer döşemesi ürünlerinin tümünü kapsamasından dolayı, bu yaratıcı popüler noktayı çalışmaları için yeni ilham kaynağı olarak gören mimarlar, tasarımcılar ve planlamacıların gündeminde üst sıralardaydı. Salon 9’daki “Framing Trends”, DOMOTEX’te sunulan her şeyi çekici bir şekilde içerdi ve özetledi. Yeni yaklaşımı ve merkezi konumu ile fuarın atan kalbi haline geldi ve mimarlar, iç mimarlar ve tasarımcılara hitap ettiğini kanıtladı.”

“Framing Trends” alanında Türkiye’den de Stefany Home & Living, bu alanda sunum yapma hakkına sahip olan 7 katılımcı firmadan biri olarak sıradışı sunumuyla fuar süresince tüm katılımcı ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Oldukça uluslararası düzeyde katılımcı çeşitliliği
Fuarın 45.000 ziyaretçisinin yüzde 65’inden fazlası yurtdışından geldi – bunların yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa’dan, yüzde 25’i Asya’dan, yüzde 11’i Amerika’dandı. Amerika Birleşik Devletleri ve Güney ile Orta Amerika’dan katılım artış gösterdi. DOMOTEX ziyaretçilerinin çoğunluğu, uzman perakendecilerden ve toptancılardan, ayrıca mimarlardan, iç mimarlardan ve beceriye dayalı mesleklerden satın almacılardı. Özellikle dekorasyon ve mobilya mağazaları, mimarlar, iç mimarlar, sözleşmeli döşemeciler ve kalifiye esnaflar arasında katılımda güçlü bir artış oldu.

Ziyaretçiler, fuardaki birçok yenilikten memnun kaldılar. Backnang, Almanya merkezli Ev Tekstili Satın Alma Derneği SÜDBUND’da, Yer Döşemeleri ve Aksesuarları Satın Alma Müdürü olarak görev yapan Michael Kovac şunları paylaştı; “SÜDBUND, DOMOTEX’de her yıl yer almaktadır. Bu defa üyelerimiz için ilk kez DOMOTEX’e. delegasyon organizasyonu gerçekleştirdik. 2019’da daha büyük bir grupla birlikte tekrar geleceğimiz şimdiden çok açık.”

Mimarlar ve tasarımcılardan güçlü katkı
Ana temayla ilgili sohbetler ve sunumlardan oluşan zengin destekleyici program daha fazla ilham kaynağı sundu ve katılımcılar ile ziyaretçiler tarafından coşku ile karşılandı. Öne çıkan konuşmacılar arasında Werner Aisslinger (Studio Aisslinger, Berlin), Andreas Krawczyk (NKBAK, Frankfurt / Main), Chris Middleton (KINZO, Berlin) ve Jürgen Mayer H. (J.MAYER.H and Partners, Berlin) gibi tanınmış mimarlar vardı.  İlginç mimari ve tasarım projeleri, ilk kavramsallaştırmadan tasarım sürecine, üretim ve satış stratejilerine kadar her şeyi içerecek şekilde sunuldu ve tartışıldı.

Decor8’den uluslararası olarak tanınmış iç tasarım blog yazarı ve yazar Holly Becker’in yaptığı sohbetler de konunun ilgililerini bir araya getirdi. Becker, DOMOTEX katılımcılarının ürünlerinin pazar profilini yükseltmek için blog yazarlarıyla nasıl işbirliği yapabileceklerini açıkladı. Diğer iyi bilinen blog yazarları ile birlikte, aynı zamanda yarının mobilya trendleri konusuna da değindi. Bir iç mekan tasarım aracı olarak sanal gerçekliğin kullanılması, Salon 9’da aynı şekilde heyecan verici bir konuydu; pek çok ziyaretçi, bu yeni teknolojinin olası birçok kullanımını ve faydasını deneyimlemek için sanal gerçeklik gözlüklerini kullandı. 12. Salonda da Türkiye’den Kastamonu Entegre firması sanal gerçeklik gözlükleriyle ilgi çeken sunumlar gerçekleştirdi.

Kanadalı tasarım şirketi Creative Matters’ın “Framing Trends” kapsamında sahneye koyduğu “Art Day Workshops”, daha da fazla ilham sağladı. Katılımcılar, renk, kömür, renk tonu ve balmumu ile denemeler yaparak ana tema olan UNIQUE YOUNIVERSE için yeni tasarımlar yaratmaya davet edildiler. Institute of International Trend Scouting (Uluslararası Trend Keşfetme Enstitüsü, Uygulamalı Araştırma ve Sanat Üniversitesi, Hildesheim, Almanya) tarafından düzenlenen floorCODES WorkLabs’da katılımcılar, enstitünün “IIT HAWK” yöntemini yer döşemelerinin geleceği için vizyoner senaryolar oluşturmak için kullanma fırsatı buldular.

Halı Tasarım Ödülleri etkinliğinin Cumartesi günkü sunumu, Salon 9’daki bir diğer önemli etkinlikti. Bu uluslararası çapta tanınmış ödüller, dünyanın en güzel el yapımı tasarım halıları bakımından sekiz farklı kategoride verildi. Bu yıl sekiz kategoriden hariç özel bir ödül olan “EUCA Award”, Avrupa Halı İthalatçıları Derneği tarafından Bereket Halıcılık’ın sahibi ve aynı zamanda sektörün duayenlerinden Celaleddin Vardarsuyu’na verildi.

Öte yandan, Salon 13, parke döşemecileri ve diğer yer döşeme uzmanları ile iç dekoratörler ve boyacılar için yeni bir çekim noktası olarak kendine yer buldu. Buna karşın, birçok Treffpunkt Handwerk sunumu, zanaatkarlara günlük işleri için değerli ipucu ve püf noktaları sağladı.

Bir sonraki Hannover DOMOTEX, 11-14 Ocak 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.