Faig Ahmed Geleneksel Halıları Çağdaş Sanatla Buluşturuyor



Roma’daki Montoro12 Çağdaş Sanat Galerisi bugünlerde Azerbaycanlı sanatçı Faig Ahmed’i ağırlıyor. Sanatçının İtalya’daki bu ilk solo sergisi, geleneksel halıları fiziksel çarpıtma desenleriyle tasarladığı bir dizi halıdan oluşuyor. 2007 ve 2013 yıllarında Venedik Bienali’ne katılan sanatçı, geleneksel halı sanatının çağdaş uyarlaması eserleriyle, aralarında New York, Londra, Berlin, Dubai, Moskova ve Hong Kong da bulunan çok sayıda şehirdeki uluslararası sanat platformlarında yer aldı.

4000

1982 yılında Bakü’de doğan sanatçı Faig Ahmed, 2007 yılında geleneksel desenler ve tasarımlarıyla el dokuması Ortadoğu halılarını çarpıcı bir çağdaş esere dönüştürme çalışmalarına başladı. Bu ikilemin yarattığı ve adeta sanatçının sembolikleşen eserleri, insan gözünün sınırlarını zorluyor. Örneğin geleneksel bir Azerbaycan halısının yarısından sonrasında rengarenk boyalarının aktığı bir başkalaşım söz konusu. Bu zorlayıcı görsel yanılsamada, üst yarısındaki gibi, alt kısmı hala doğal renklerle yapılan bir yün halı var aslında.

 

distortions-into-traditional-azerbaijani-carpets-faig-ahmed-01-677x458Faig Ahmed’in çalışma yöntemi kavramsal olarak tanımlanıyor. Bilgisayarda dijital formda duvar halılarını tasarlıyor ve ardından onları bitmiş işlerin büyüklüğündeki kartonlarla büyütüyor. Geleneksel halılarda olduğu gibi, bu gerçek hayat boyutunda kağıt çizimleri, geleneksel tezgahlarda halı dokuyan yerel zanaatkarlarca kullanılır. Bazı yönlerden Ahmed’in çalışma yöntemi, sanatçı tarafından tasarlanan, ancak Afganistan ve Pakistan’daki işçiler tarafından elle dokunan, Alighiero Boetti halı üretimini hatırlatır. Sanatçı aslında bu eserleriyle, ülkesi Azerbaycan’ın hızlı evrimini ve gelişimini yakalamaya çalışarak, sanki yüzyılların geleneğini çağdaş dijital formlar ve tasarımları içine sığdırmaktadır.

 

distortions-into-traditional-azerbaijani-carpets-faig-ahmed-03-677x1054Ahmed’in çoğu eseri, düz bir yüzey üzerindeki üç boyutlu etki yanılsaması içermektedir. Heykel uzmanlığı bulunan Faig Ahmed, resim, video ve enstalasyon çalışmalarıyla dikkat çeken bir sanatçıdır. 2013 yılında Londra’daki Victoria & Albert Müzesi tarafından Jameel ödülüne layık görülen sanatçının Roma’daki “Nihil Inherit” sergisi 24 Nisan tarihine kadar, Montoro12 Contemporary Art çağdaş sanat galerisinde görülebilir.