Domotex Gaziantep Fuarını Alexander Kühnel Konuştuk

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel

Domotex adına Gaziantep’teki ilk fuarı geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiniz. İlk fuarda düşündüklerinizi hayata geçirebildiniz mi?

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak DOMOTEX markasını bu yıl halı ticaretinin ana merkezine taşımız olmaktan çok mutluyuz. Her zaman katılımcı ve ziyaretçilerin ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmeye çalışıyor ve ortaklarımızla da pazar araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucu bu yıl makine halısı sektörünü Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde buluşturmaya karar verdik ve bu kararın tüm ilgili tarafları memnun ettiğini gördük.

Fuarın yapılmasına karar verdiğimiz tarihten fuarın düzenlendiği tarihe kadar sadece 4 aylık bir süremiz vardı ancak bu kısa hazırlık dönemine rağmen, düşündüklerimizi çok büyük oranda hayata geçirmeyi başardık.

Temsilcisi olduğumuz Deutsche Messe AG’nin tüm dünyadaki temsilcilik ağlarını kullanarak fuarın hedef bölgelerdeki tanıtımını doğru bir şekilde yönlendirdik. Ayrıca, uluslararası, ulusal ve yerel TV-Radyo kanalları, gazeteler, internet ağları ve diğer ilgili kanallar ile yakın işbirliği içinde fuar tanıtımını gerçekleştirdik. Gaziantep Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası’nın da desteği ile verdiğimiz tüm çabanın dönüşünü aldığımızı söyleyebiliriz.

Domotex, Gaziantep’teki ilk yılında Türkiye, Belçika, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan’dan 159 firmanın katılımıyla gerçekleşti ve 7.402 profesyonel tarafından ziyaret edildi.

Alexander Kühnel 01

Önceki fuarlardan farklı olarak Domotex, Gaziantep fuarına ne gibi yenilikler kattı?

Gaziantep, endüstriyel ve ticari yapısıyla Türkiye ekonomisinde birincil öneme sahip olan bir kent. Üstelik, Ortadoğu ve diğer ülkeler arasındaki coğrafi bağlantısı ile önemli bir konuma sahip bulunuyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada makine halısı üretimi ve ihracatında artık bir merkez olarak kabul ediliyor. Gaziantep Ticaret Odası, 7 yıl önce düzenledikleri halı fuarını yeniden düzenlemeye karar verdiğinde, biz de bu potansiyelin farkında olarak bu fuarın organizasyonuna talip olduk. Zaten birçok yerli halı üreticisi Domotex Almanya’ya katılım gösteriyor ve Domotex markasını yakından tanıyıp bu markaya güveniyordu. Yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından ise fuar Domotex adı altında uluslararasıbir nitelik kazanmış oldu. Bu durum, hem ziyaretçi hem katılımcı açısından oldukça etkili oldu.

Domo_2015_East_Logo_4c yeni copy

Fuar sonrasında aldığınız dönüşler nasıl oldu? Halı üreticileri elde ettikleri sonuötan memnun muydu?

Dönüşler bizler için oldukça mutluluk verici oldu. Hannover Fairs Turkey olarak her fuarımızda katılımcılara ve ziyaretçilere yönelik anketler yapıyoruz. Bu ankete dayanarak ifade edecek olursam, katılımcıların yüzde 97’si fuarı tatmin edici bulduklarını ve yüzde 89’u önümüzdeki yıl yeniden katılmayı planladıklarını belirtiyor. Ziyaretçilerin ise yüzde 99’u fuar ziyaretlerine ilişkin memnuniyetlerini dile getiriyor.

 

Önümüzdeki fuar ve fuarlar için ne gibi yenilikler planlıyorsunuz?

Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep’in, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex Fuarı’nı kendi iline taşıyarak bir başarıya daha imza attığını düşünüyoruz. Domotex Gaziantep, Gaziantep’teki ilk yılında elde ettiği büyük başarı sonucunda Türkiye’de makine halısı üreticilerinin en önemli buluşma noktası olduğunu kanıtladı. Bu başarının ve var olan potansiyelin değerlendirilmesi sonucunda fuar önümüzdeki yıl 25-28 Mayıs tarihleri arasında yine Gaziantep’te “DOMOTEX TURKEY” ismi ile daha geniş katılımlı ve uluslararası nitelikte düzenlenecek.

Diğer yandan, fuarlar, bulundukları yerleri kalkındıran etkinliklerdir. Gaziantep bu durumun farkında olan ve fuarlara yatırım yapan bir kent. Bu nedenle, en güçlü oldukları alanlardan biri olan makine halısı konusunda gerçekleşen fuara evsahipliği yapma konusunda da tereddüt etmediler. Bunun dönüşünü de kesinlikle aldıklarına ve almaya devam edeceklerine inanıyorum. Umuyorum ki fuarlar, Gaziantep ilinin dünya çapında tanınmasında büyük rol oynayacaklar.