Dokuma Formları: Sanatla Tekstil İçiçe Geçişi

Ünlü İtalyan markası Amini, Domotex’teki Flooring Spaces (Döşeme Alanları) bölümüne yaptığı katkıyı R & Company galerisi ile işbirliği içinde gerçekleştiriyor. ‘Dokuma Formları’ (Woven Forms) koleksiyonu, on sanatçının bir defalık parçalarını kapsayan, çeşitli zarif ve gösterişli tasarımları sunacaklar.

Dokuma Formları, tekstil tasarımcıları yerine sanatçılarla çalışmayı seçerek geleneksel halı üretim süreçlerine meydan okuyor ve sonuçları da bu yüzden oldukça çarpıcı. Amini firmasının CEO’su Ferid Amini ve marka müdürü Valentina Uggeri, bu röportajda kendi benzersiz koleksiyonları hakkında daha fazla bilgi vermek üzere biraradalar.

DOMOTEX’teki Zemin Döşeme Alanları için on farklı tasarımcının eserlerini farklı stillerle sergileyeceksiniz. Onlarla işbirliği yapmak istediği nereden geldi? Proje nasıl başladı?

Ferid Amini: Sanatçılarla çalışmaktan ve birbirimize ilham vermekten çok mutlu olduk. Onlar bize sanat dünyasından etkileri kazandırırken bizim deneyimlerimizden de etkilenmelerini sağlıyoruz. Dokuma Formlar için, sanatçıların serbest olmasını istedik. Onlarla Nepal’in önde gelen dokuma fabrikalarına gittik. Tam anlamıyla bir kültür alışveriş yaptık diyebiliriz. El dokumacılığı teknikleri ve malzemeleri hakkında bilgi edindiler ve sanat eserlerini edindikleri bilgiye dayalı olarak yarattılar.

Görünüşe göre doğa birçok tasarıma dahil oluyor. Sanatçının ilhamının önemli bir parçası olduğunu düşünüyor musunuz?

Amini: Doğa hepimiz için büyük bir ilham kaynağı: yaptığımız her şeyde var. Örneğin, David Wiseman imzalı güzel bir kilim doğadan bir sabah sahnesini yansıtıyor. Bu sanata bakarsınız ve bir parçası gibi hissederseniz, nehre ve sabahın erken saatlerinde uyanan hayvanlara bakış gibi olursunuz. Wiseman, bu vizyonu oluşturmak için renk ve dokuyu kullandı. Haas Kardeşler, nesli tükenmiş yaratıkları sanat ve tekstil yoluyla hayata döndürdüler. Çoğu insan son yıllarda kaç tane nesli tükettiğini bilmiyor. Benzersiz Haas tasarımları ile bu bilgi bize geliyor.

Valentina Uggeri: Beş hayvanın halının resmi gerçekten de bu projeyi temsil ediyor. Koleksiyon benzersiz ve ilginç. Birlikte yaptığımız harika bir çalışmayı sergiliyor.

Bazı tasarımlar Dana Barnes’ın parçası gibi daha soyut. Bize daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Amini: Dana Barnes inanılmaz bir yün bilgisine sahip. Yüzlerce yıllık geçmişi olan ve onlara yeni bir hayat veren eski Kafkasya ve İran halılarıyla çalışıyor. Hammadde ve elyaf uygulaması ile görünümlerini tamamen güncelleştiriyor. Onlar soyut ve geleneksel tasarımların tam antitezi.

DOMOTEX’teki UNIQUE YOUNIVERSE konsepti bireyselleşmeye odaklanmaktadır. Bu eğilim Amini’nin koleksiyonlarını nasıl etkiledi?

Uggeri: Bireyselleşme talebinde kesinlikle artış var. Müşteriler, kendi arzularına uyacak özel bir şeyler arıyorlar. Benzersiz bir şey istiyorlar ve bir halıdaki her ayrıntıyı kişiselleştirdikçe, bu eğilimin arttığını göreceğiz.

Amini: Amini altı yıl önce özel üretilen bir koleksiyon başlattı. Desen ve renk seçebilen müşterilerle başladı ancak şimdi artık kaliteli malzeme üretmek için seçebilecekleri malzemelerden biriydi. Özelleştirilmiş ürünler için artan talebi takip etmeye devam etmek için çok çaba gösterdik.