ÇAĞDAŞ SANAT OLARAK HALI

Orjinal adıyla “WE MAKE CARPETS” (Biz Halı Yaparız) Hollandalı çağdaş sanatçılar Stijn van der Vleuten, Marcia Nolte ve Bob Waardenburg tarafından başlatılan bir ortak sanat hareketidir. “Biz Halı Yaparız” hareketi sıradan halılar yapmaz. Sıradan derken en azından üzerine basılıp yürünen cinsten halıların normalliğini kastediyoruz. Bu sıradışı halılara dokunamazsınız da… Tabii yine de bazı sergilerde dokunanlar çıkmaktadır. Yapışkan ya da çevresinde bir engel de bulundurmayan çok farklı eserlerden söz ediyoruz. Uzaktan baktığınızda tıpatıp bir kilim ya da halı gibi ama yakına geldiğinizde iplikten çok farklı materyallerle karşılaşacağınız eserlerdir bunlar…

Stijn van der Vleuten, Marcia Nolte ve Bob Waardenburg’un işbirliğiyle başlattıkları “Biz Halı Yaparız” çağdaş sanat hareketi, birbirinden farklı halılarla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu üçlünün ilham kaynağının arkasındaki evde kullanılmayan eşyaları değerlendirme isteği, halıları temsil eden dekoratif eserler yaratma tutkusuyla sonuçlanmış.

wemakecarpets-disposablecarpet-detail1--Camykouwenhoven_900

Ekip özellikle hiç kullanılmayan ya da bir kenara atılmış eşyaları ya da materyalleri buluyor. Bunlar arasında plastik çatal bıçak takımından, süngerlere, kullanılmayan şişelere, makarna veya kibrit çöplerine kadar farklı ürünler var… Kimi zaman bir bilgisayarın atılmış donanım parçaları, kimi zaman değerlendirilmeyen orman ürünleri… Hepsi yeni bir halı sanatı olarak geri dönüşebiliyor bu üçlünün elinde!

BottleCarpet_top_900

Tüm halılar doğallıkla oluşuyor. Tasarım yapmıyorlar. Kullanılacak ürün, yapılacak yer ve büyüklük belirleniyor ama gerisi üçlünün ortaklaşa ve artistik çalışmasıyla gerçekleşiyor. Sezgisel yeteneklerini bastırmadan, içlerinden geldiği gibi iş birliği yapıyorlar ve her şeyi akışına bırakarak bu farklı halıları yapıyorlar.

BottleCarpet_location_900

Üçlü ilk halılarını 2009 yılında yapmış. Hollanda Tasarım Haftası kapsamında “Anında Doğa” sergisindeki işbirliklerinde ilk defa böyle bir çalışmaya imza atmışlar. Ormandaki çam kozalakları ve yere düşmüş orman ürünlerini toplamışlar. Bunlardan yaptıkları ilk eser ORMAN HALI olmuş. O ana kadar hiç bir şekilde planlamadıkları bir hareket böylece doğmuş ve “Bundan böyle üçümüz halı yapıyoruz” diyerek yola çıkmışlar. İşte o günden beri de farklı yerlerde, farklı ürünlerle, halıyı çağdaş sanat eseri gerçekleştirmeye devam ediyorlar.

forest carpet_900